Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 14 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat voor ouder ben jij? Dit zijn de vier stijlen van ouderschap

Heb jij een strikt schema voor de middagdutjes van je baby, of laat je het allemaal wat meer op z’n beloop? En mag je kleuter best van tafel zonder eten, of is daar geen sprake van? Iedere ouder is anders, maar ze zijn grofweg in te delen in vier stijlen van ouderschap.

Gelukkig zijn we allemaal anders en voeden we onze kinderen ook op onze eigen manier op. Psychotherapeut Amy Morin ziet in haar kantoor de meest uiteenlopende ouders voorbij komen. Zij maakte deze onderverdeling in het ouderschap.

1. De alles-mag-ouder

Laat je de kinderen alles lekker zelf uitzoeken? Grote kans dat je een relaxte ouder van het eerste soort bent. Je kunt je baby prima in een andere kamer laten spelen, en is je kind iets ouder, dan laat je ‘m waarschijnlijk al vroeg zelf naar school lopen. Vindt je zoon of dochter iets niet leuk? Dan komt ‘ie daar vanzelf wel achter.

LEES OOK: Dit kunnen we leren van andere landen over opvoeden

2. De structuur-is-alles-ouder

De tweede stijl van ouderschap staat eigenlijk linea recta tegenover de eerste. In plaats van dat je je kind alles zelf laat uitzoeken, zorg je ervoor dat er zo veel mogelijk regeltjes zijn. Vaste tijden voor spelen, dingen die je kids wel of niet mogen… Je deelt graag bevelen uit (al dan niet op liefkozende toon) en laat je kroost dus écht niet tegen je ingaan. Bord niet leeg? Zonder toetje naar bed!

3. De mijn-kind-verdient-het-beste-ouder

Natuurlijk, iedere ouder vindt dat zijn of haar kind het beste verdient – maar er zijn mensen die hier nog net een stapje verder in gaan. Je vraagt je standaard af of je kind wel goed behandeld wordt op de kleuterschool en wordt boos op andere moeders in de speeltuin als hun kinderen de glijbaan te lang bezet houden. De mogelijkheid dat je kind ooit wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld pesten, houdt je soms nachtenlang wakker. Overbezorgd? Wie, jij?

LEES OOK: Wat deze ouders zeggen over het opvoeden van dochters is zó herkenbaar

4. De ik-steun-mijn-kind-ouder

Hoewel er eigenlijk geen goed of fout is als het om ouderschap gaat, bestempelt Amy Morin de laatste stijl wel als de beste. Deze ouders hebben weliswaar hoge verwachtingen, maar helpen hun kinderen vooral ook in wat zij zelf willen. Je laat je baby niet zomaar opgeven als ‘ie zijn driehoek-blokje in het vierkante gaatje probeert te stoppen, maar helpt wel om het wel goed te doen. Dat zou dé balans zijn tussen je kind vrij laten en toch genoeg structuur bieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme