Nienke Magnin
Nienke Magnin Kids 2 mei 2017

5 x simpele tools die jouw tiener opener tegen jou laten zijn

Als kleuter kletsen ze de oren van je hoofd en wenste je soms dat ze heel even hun mond zouden houden, nu zijn ze tiener en moet je de verhalen opeens uit ze trekken. Maar hoe doe je dat dan? Hoe zorg je dat ze jou nog betrekken bij hun puberleven vol emotie en ontwikkeling.

Tieners willen de wereld het liefst zonder hulp van ouders veroveren. Ze willen zelf beslissingen nemen, hun eigen regels uitvinden, hun eigen doelen stellen en waardes bepalen. Dat brengt vaak met zich mee dat ze minder open worden naar hun ouders toe. Niet erg. Zolang ze op het pad blijven van de kronkelweg naar volwassenheid, kun je de stilte soms best kan laten voor wat het is; individuele groei.

Communicatie is key

Maar dat betekent niet dat communicatie niet belangrijk is. Sterker nog, het is ontzettend belangrijk. Om je kind door moeilijke situaties te gidsen, om hem of haar veilig te houden en aanknopingspunten te bieden voor het oplossen van problemen. Ze denken immers dat ze al heel wat zijn, die tieners, maar dat blijkt in de praktijk vaak mee te vallen. En hoe fijn is het dan als ze ervoor openstaan hun gebakken peren met jou te delen.

Vijf tools

Hieronder vind je vijf eenvoudige tools die Nienke verzamelde, die jouw tiener opener tegen jou laten zijn. Let wel; tweerichtingsverkeer is onmisbaar in gesprekken met je tiener. In alle gevallen een beetje geven en een beetje nemen kan ook nooit kwaad.

1. Sta je kinderen toe om afwijkende gedachten en waarden te hebben

Oordeel niet en keur niet bij voorbaat af. Of het nu gaat om de kleding die je kind wil dragen, de vrienden die het uitzoekt of de educatieve keuzes die het maakt; vergeet nooit dat jouw kind een apart individu is (in ontwikkeling dan). Zolang zijn of haar keuzes veilig zijn en je kind niet in vervelende situaties brengen, kan je in plaats van een oordeel geven, beter luchtig adviseren – en daardoor ten minste in gesprek blijven. Dus in het geval van make-up; ‘Wat zie je er mooi uit, maar zal ik je eens vertellen wat ‘less is more’ betekent schat?’ In het geval van te korte rokjes; ‘Lieverd, ik vind rokjes jou prachtig staan, maar zullen we het eens hebben over de betekenis van TE?’

2. Ben nieuwsgierig

Uit onderzoek is gebleken dat nieuwsgierigheid naar je kind een deur opent naar een meer open communicatie en connectie. Als je daar op jonge leeftijd al mee start (bijvoorbeeld door simpele keuzevragen te stellen; hond of hamster, vanille-ijs of choco-ijs, skiën of strand) maakt het je kind bovendien sneller open over zaken die hij of zij ingewikkeld vindt. Zaken dus, waarbij het jouw advies goed bij zou kunnen gebruiken. Dus van ‘wil je pannenkoeken eten of spaghetti’ tot ‘zit er iets dwars op school of vind je thuis iets niet fijn?’ Ben nieuwsgierig en je kind zal opgroeien als een opener kind.

3. Leef je eigen leven

Modelleer je tiener niet naar een droom die je zelf niet hebt zien uitkomen. Als tieners merken dat jouw motief achter een advies zelfzuchtig is, zal het onmiddellijk stoppen meer met je te delen. Dus verwacht niet dat het gaat studeren, omdat dat ooit jouw droom was. Verwacht dat het gaat studeren, omdat het de capaciteiten heeft. Ben daar open over en je tiener zal je beter begrijpen en je bovendien sneller vertrouwen om je oordeel.

4. Deal met je eigen geschiedenis en eventuele trauma’s

Stel je voor dat je dochter over haar eerste vriendje wil praten. Of over de pil. En stel dat jij tot je 18e niet aan de pil mocht of stel dat jouw eerste vriendje een draak was, die het predicaat ‘eerste, grote liefde’ totaal niet waard bleek te zijn, breng dat dan niet allemaal aan haar over. Je dochter zal onmiddellijk stoppen met haar openheid. Als jij niet op een redelijke manier over lastige ervaringen uit je eigen tienertijd kan praten, hoe kan je dan van je kind verwachten dat ze dat doet.

5. Leer om actief te luisteren

Luister je net zoveel als je praat? Luister je wel goed? Is je wens om je tiener beter te begrijpen niet overschaduwd door het ongelijk dat jij hem of haar bij voorbaat geeft? Gebruik je de ‘ik’ vorm in gesprekken (‘ik maak me zorgen om je veiligheid’ in plaats van ‘je bent echt hartstikke onveilig bezig’)? Als het gesprek met je tiener verhit, geef dan geen gas, maar ga een versnelling terug; ofwel; houd gewoon even lekker je mond, je bent zelf ook ooit tiener geweest, weet je nog? Enne, had je soms niet alleen even een dikke knuffel nodig?
Perfecte ouders zijn we geen van allen, maar als het je intentie is te begeleiden in plaats van te controleren, als je écht luistert en onderscheid kan maken tussen jouw doelen in het leven en de doelen van jouw kind, heb je een grotere kans op open en eerlijke gesprekken met je tiener. En daarvan is niemand ooit slechter geworden.

Een briljante uitweg voor als je tiener zich in een ongewenste situatie bevindt, vind je HIER

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 x simpele tools die jouw tiener opener tegen jou laten zijn
Sluiten