Yara Mens
Yara Mens Erop uit 18 feb 2015

Vijf redenen om juist met vreemden te praten

We leren onze kinderen allemaal om vooral niet met vreemden te praten. Logisch natuurlijk, want we willen ze beschermen tegen de ‘ik heb wel wat lekkers voor je in de auto’-engerds. Maar zélf zouden we misschien juist wat meer open moeten staan voor contact met vreemden – hoewel je die enge snoepjes man natuurlijk nog steeds moet vermijden -. Waarom? Famme zet het voor je op een rijtje.

We hebben het hier over face-to-face contact, niet contact via sociale media.

1. In vreemden kunnen nieuwe vrienden verscholen zitten

Misschien gek om je voor te stellen, maar je beste vrienden waren óóit ook vreemden van je. Als jullie nooit tegen elkaar waren gaan praten, waren jullie misschien wel nooit vrienden geworden. Dus wie weet wat voor goede vrienden er wel schuilgaan in andere vreemden? Tijden veranderen, vrienden komen en gaan, dus het is altijd goed om open te staan voor nieuwe vriendschappen.

2. Vreemden kunnen je leiden naar nieuwe vrienden

Natuurlijk is niet iedere vreemde een potentiële nieuwe vriend. Soms weet je al direct: wij gaan geen soulmates worden. Máár, ze kunnen je wel leiden naar andere nieuwe vrienden. Stel, je praat eens met een andere moeder op het schoolplein. De volgende keer nodigt ze je uit op haar verjaardag, en hoewel je met haar geen echte klik hebt, ontmoet je op haar verjaardag wel je nieuwe beste vriendin.

3. Vreemden bieden je een nieuw perspectief

Vreemden met wie je praat kunnen ineens een hele andere kijk hebben op zaken waar jij en je vaste kliek allang een mening over hebben gevormd. Je perspectief kan veranderen door iets wat een vreemde je vertelt. Stel, je zit met een probleem. Van je vrienden weet je welk antwoord je kan verwachten maar een vreemde kan daar ineens een hele andere kijk op geven. Oftewel: vreemden inspireren.

4. Met vreemden kun je een spontane nacht beleven

De aller-aller leukste avonden? Dat zijn de avonden die niet gepland zijn, en waar je de hele avond beste vrienden bent met allerlei mensen die je daarvoor nog nóóit hebt ontmoet. Stap uit je comfort zone, ga naar die bedrijfsborrel, netwerkborrel, het feestje van een vriendin waar je amper iemand kent en maak een praatje.

5. Je zal anders nooit weten wat sommige vreemden voor je kunnen betekenen

Je hoeft niet opeens elke voorbijganger vast te klampen om te kijken of het je nieuwe beste vriendin is, maar het is wel iets om bij stil te staan. Als je niet tegen die vreemde praat, zul je ook nooit weten wat diegene eventueel voor je kan betekenen.

Praat dus eens wat langer met die aardige groenteboer, en spreek die aardige uitziende moeder op het schoolplein eens aan, en kijk wat het je oplevert. We horen het graag!

Reageer op artikel:
Vijf redenen om juist met vreemden te praten
Sluiten