Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids januari 4, 2018

5 belangrijke dingen die je kind moet weten voor z’n vijfde verjaardag

Natuurlijk leer je je kind voordat ie vier is om zelfstandig naar de wc te gaan en om zich ook nog een soort van fatsoenlijk aan te kleden. Maar het is ook belangrijk dat je je kroost dingen leert die helemaal niets met opvoeding te maken hebben. Het liefst nog voor ze hun vijfde verjaardag vieren.

1. De namen van jou en je partner, plus jullie telefoonnummers

In eerste instantie ga je ervan uit dat ze dit écht wel weten. Niets is minder waar. Je kinderen noemen jullie negen van de tien keer namelijk ‘pap’ of ‘mam’. Zorg er dus voor dat je kinderen jouw voornaam kennen en het liefst ook je achternaam. Helemaal als die anders is dan de achternaam van je kinderen. Oefen het telefoonnummer van jou en je partner net zo lang tot je kind het kan dromen. Tip: maak er een liedje van om het makkelijker te maken. Als er nood aan de man is, kunnen ze een telefoon lenen en contact met je leggen. Ben je jezelf dan eeuwig dankbaar voor.

2. Hoe en wanneer 112 te bellen

Het klinkt heftig: een kind van amper vijf dat het noodnummer moet bellen, maar het zou zomaar eens van pas kunnen komen. Praat met je kind over noodgevallen die ernstig genoeg zijn om het alarmnummer te bellen en leg ze vooral uit dat ze dit nooit voor de grap mogen doen.

LEES OOK: Hoe dan: dit stel krijgt vijf kinderen in twee jaar

3. Naar links en rechts kijken

Er komt een dag dat je kind alleen op pad gaat en dus alleen moet oversteken. Het is dan hartstikke belangrijk dat hij of zij weet dat er verkeer van zowel links als van rechts kan komen. Leer dus voor z’n vijfde aan hoe het werkt op een kruising als je er als voetganger over wil steken.

4. Dat ze niet bang hoeven zijn voor alle vreemden

Natuurlijk leer je je kinderen dat ze nooit open moeten doen voor vreemden en dat ze ook niet met iedereen een gesprek moeten voeren. Maar als er nood aan de man is en er alleen vreemden in de buurt zijn, moeten ze weten dat je dan altijd om hulp moet vragen. Zorg dat ze weten dat ze ook altijd terecht kunnen bij agenten op straat of naar binnen kunnen lopen bij een winkel in de buurt.

5. Over hun lichaam

Het is heerlijk dat er thuis veel geknuffeld en gekust wordt, maar laat je kinderen weten dat ze dit buitenshuis nooit verplicht zijn om iemand een kus of een knuffel te geven. Of open te staan voor kusjes en aanrakingen. Vertel ze ook heel beknopt hoe hun eigen lichaam werkt en dat het niet oké is om door vreemde mensen aangeraakt te worden.

Popsugar Moms

Reageer op artikel:
5 belangrijke dingen die je kind moet weten voor z’n vijfde verjaardag
Sluiten