Hoe zit het: is met je vingers knakken nou slecht voor je?

Persoonlijk kan ik er het niet tegen, als iemand zijn vingers aan het knakken is. Ik snap het nut er ook niet zo goed van. Bovendien is het slecht voor je! Althans, dat is wat ik altijd heb gehoord en waar ik eigenlijk automatisch in ben gaan geloven. Maar is dat wel zo?

Gelukkig is er in de loop der jaren al heel wat informatie verschenen over knakkende vingers. Zo ontstaat het geluid doordat er een holte ontstaat als je je gewrichten uit elkaar trekt (gadver).

Het onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Alberta onderzochten met behulp van een MRI-scan naar de hand van iemand die zijn vingers wel eens knakte. De hand van de patiënt werd onder de scan gelegd, waarna er met een buis aan zijn vinger werd getrokken. En wat bleek? Het knakken van je vingers is vergelijkbaar met het vormen van een vacuüm. Wanneer twee gewrichten uit elkaar worden getrokken groeit de ruimte om de gewrichten. En omdat er niet genoeg vloeistof beschikbaar is om die ruimte op te vullen ontstaat er een holte. Hierdoor hoor je een knak.

Oké, dat is het – wat mij betreft vreselijk – geluid. Nu rest ons de vraag: is het ook slecht voor je? Het lijkt erop dat het allemaal wel meevalt. Hoogleraar Orthopedie Niek van Dijk gaf in de Volkskrant aan de medische literatuur te hebben bestudeerd, en tot de conclusie te zijn gekomen dat vingerknakken geen schade oplevert. Say what? Om je nog meer te overtuigen kijken we naar de ervaringen van de Amerikaanse arts Donald Unger. Hij knakte zijn vingers (vraag me niet waarom) 60 jaar lang, let wel: alleen de vingers van zijn linkerhand (wederom, vraag me niet waarom). Zijn rechterhand gebeurde dus niks mee. En wat denk je? Na al die jaren was er nog steeds geen verschil te zien in de structuur van zijn gewrichten!

Knak met mate

Nu moet je natuurlijk niet denken dat er nooit wat kan gebeuren als je je vingers knakt. Als je vaak en extreem hard knakt met je vingers, kan dat wel degelijk zorgen voor instabiliteit van je gewrichten, zei orthopedisch chirurg Daniël Sairs tegen de NRC.

Meer lezen over je lichaam?

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Hoe zit het: is met je vingers knakken nou slecht voor je?
Sluiten