Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 27 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom vitaminen onmisbaar zijn voor jouw lichaam

Kreeg je vroeger ook altijd zo’n ‘lekker snoepje’ met aardbeiensmaak bij het ontbijt? Hoewel je moeder je ervan verzekerde dat dit een vette beloning was weten we inmiddels wel beter. Dat snoepje was uiteraard gewoon een vitaminepilletje.

Vitaminen

Vitaminen zijn microvoedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezond en goed functionerend lichaam. Zo spelen ze een belangrijke rol bij verschillende processen in je lichaam, zoals de spijsvertering en stofwisseling. In combinatie met mineralen zorgen multivitaminen ervoor dat je lichaam optimaal functioneert. We tellen in totaal dertien verschillende vitaminen, met ieder een eigen functie. Je lichaam is in staat om slechts vier hiervan zelf aan te maken (A, B3, D en K), maar dit gaat in de meeste gevallen om kleine hoeveelheden.

Lees ook: Van A tot K: Waar zijn al die vitaminen eigenlijk goed voor?

Daarom is het belangrijk om vitaminen grotendeels uit voeding te halen, door zo gevarieerd mogelijk te eten. Op deze manier krijg je een breed scala aan vitaminen binnen. Toch is een gebalanceerd dieet vaak lastiger te hanteren dan gedacht. Ook zijn er bepaalde momenten in je leven waarin je extra vitaminen nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je in een dipje zit, met een ziekte kampt, in verwachting bent of borstvoeding geeft.

Vitaminebehoefte

Zo hebben vrouwen met een kinderwens, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven extra foliumzuur en vitamine D nodig voor de groei van hun kindje. Over kinderen in de groei gesproken; zodra zij ouder worden is de kans groot dat ze iets kritischer zijn als het op eten aankomt. Het is algemeen bekend dat de meeste kinderen geen fan zijn van groenten en fruit. Daarom kunnen multivitamines een goede aanvulling zijn op hun voeding. Op deze manier weet je zeker dat je kleintje de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Lees ook: Magnesium, ijzer en zink: Welke mineralen zijn er en waar zijn ze goed voor?

Maar ook als je – nog – geen kinderen hebt of je kids al uit huis zijn kunnen supplementen goed van pas komen. Bij stress, een griepje of een dipje kunnen multivitaminen goed van pas komen. De meeste multivitaminen bevatten alle 13 vitaminen én mineralen die ervoor zorgen dat je gezond en fit blijft. Zo draagt vitamine C bij aan een sterk immuunsysteem en vitamine B1, B3 en magnesium zorgen ervoor dat je lichaam de juiste dosis energie krijgt. Op deze manier zit je binnen no time weer lekker in je velletje!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme