Dit moet je weten als je als bourgondiër naar Vlaanderen gaat (tips van de Vlaamse chefs)

Redactie 19 nov 2018 Lifestyle

Het is zo dichtbij, maar toch zo anders, écht buitenland! Om nog maar te beginnen met de eetcultuur. We hebben het over onze zuiderburen. En dan met name de steden Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en de kust. Daarom delen we de beste tips van een aantal Vlaamse topchefs: dit moet je weten als je als bourgondiër naar Vlaanderen gaat.

Toerisme Vlaanderen heeft een tof initiatief in het leven geroepen: Jong Keukengeweld. Een initiatief waarbij 67 Vlaamse chefs onder de 35 hun culinair vakmanschap en liefde voor de Vlaamse gastronomie en producten delen. Dit zijn de chefs die je in de smiezen moet houden.

Veelbelovende chefs van Vlaanderen

Lars Block van Le Zoute Zoen (Antwerpen)
Bij Le Zoute Zoen serveert Lars gerechten van kruiden en planten uit eigen moestuin. De gerechten worden op een klassieke wijze bereid, maar met fraîcheur. Met het vintage interieur en de relaxte sfeer bij Le Zoute Zoen krijgt tijdloos klassiek een hele nieuwe invulling. Lars is groot fan van authentieke kooktechnieken zoals pekelen, roken en fermenteren. “De technieken inspireren mij om ze op nieuwe manieren toe te passen. We werken zoveel mogelijk zero waste. Het triggert je creativiteit en het is ook ecologisch verantwoord,” vertelt de chef.

Tomas Puype & Dries Cracco van Franco Belge (Brugge)
Bij Franco Belge kookt het duo Tomas Puype en Fries Cracco klassiek geïnspireerde gerechten uit de Frans-Belgische keuken, maar met een twist. De twee experimenteren zonder enige moeite met klassieke gerechten. De specialiteit? De varkenswang van het Duke of Berkshire varken, dat ook de regionale trots is.

Gregory Slembrouck van Relais & Châteaux Restaurant Le Mystique (Brugge)
Bij Relais & Châteaux Restaurant Le Mystique combineert chef Gregory Slembrouck het beste van de Belgische keuken met wereldse smaken in een samenhangend gerecht. De specialiteit van Gregory: gegrilde tonijn met oosterse vinaigrette, flan van wasabi en verschillende structuren van wortel.

Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir (Gent)
Vilhjalmur Sigurdarson serveert in Souvenir seizoensgerechten waarbij de natuur de rode draad vormt door het menu heen. Met producten van lokale boeren en producenten staat duurzaamheid bij hem hoog in het vaandel. De signature dish is een vegetarisch gerecht op basis van bloemkool. Waarom? “Omdat ik boeren het hele jaar door wil steunen. We delen de verantwoordelijkheid en zullen niet snel geïmporteerde groenten kopen in de winter.”

Jasper Bakker van Villa De Torre (aan de Vlaamse kust)
Bij Villa De Torre in De Haan kookt chef Jasper Bakker de sterren van de hemel. Of beter gezegd: de schaal- en schelpdieren uit de Noordzee, want bij het restaurant staan vis, schaal- en schelpdieren centraal. Klassiekers als fruits de mers en huisgemaakte garnalenkroketjes worden naast Jaspers originele gerechten geserveerd. Daarnaast kun je zelf kiezen in welke versie je de vis wilt proeven: puur natuur of hedendaags bewerkt.

Chefs tippen: de hotspots van Vlaanderen

Waar moet je eten in Antwerpen, Brugge, Gent en Hasselt volgens de chefs zelf?

Lars Block van Le Zoute Zoen tipt: “Ik ga graag met vrienden eten bij Fleur De Sel, het restaurant van mijn goede vriend Alex. Alex heeft een inspirerende keuken met unieke elementen. Een ander leuk adres is Jinza in Antwerpen, zij combineren de Franse en de Aziatische keuken, dat wereldse spreekt me enorm aan. ”

Tomas Puype en Dries Cracco van Franco Belge tipt: Zelf gaan de twee chefs graag naar cocktailbar Groot Vlaenderen. “De Dark ‘n Stormy is er zeker aan te raden.”

Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir tipt: “Voor een heerlijke koffie in een leuk interieur moet je bij Creme de la crema in Roeselare zijn. Ook eet je er gezonde en huisgemaakte lunch. Trek in een biertje? Bij Kaffee Bazaar hebben ze een mooie selectie topbiertjes, zoals Lambiek en Geuze.”

Gregory Slembrouck van Relais & Châteaux Restaurant Le Mystique tipt: “Ik ga graag naar Restaurant De Engel voor een een op het haardvuur geroosterde côte à l’os en lamsribbetjes. Geserveerd op een ouderwetse manier met sla en frietjes. Lekkere eenvoud.”

Jasper Bakker van Villa De Torre tipt: Jasper schuift graag aan bij Bistro Nieuwege in Varsenare voor een bijzondere combinatie van verse producten en speciale bieren. “Het is een echte leerschool voor smaak en productkennis. Een gerecht kan zo veel beter worden door er een passend biertje of wijntje bij te schenken. Bistro Nieuwege bevindt zich ook midden in de natuur, afgezonderd van alles en iedereen. Het is een heerlijke plaats om tot rust te komen en elke keer weer nieuwe smaken te ontdekken.”

Extra tip: onze favoriete Vlaamse restaurants

Goede friet en aardappels scoor je in Gent bij Potatolicious. Het aardappelrestaurant steekt de patat in een nieuw, hip jasje. Je bestelt er onder andere een ‘Pulled Pork Potato’ (met pulled pork, sticky saus, krokante ui, koolsla, broccoli en komkommer) en een ‘Cheesy Goat’ (geitenkaas, appelsaus, seizoensla, wortel, rode biet, venkelsalade, croutons en een honing-mosterddressing).

Even geen vlees eten? Voor de beste falafel van Vlaanderen ga je naar Beni falafel in Antwerpen. Een typisch klein zaakje, waarbij het lijkt alsof oma en haar nichtjes de sla nog handmatig zwieren en het deeg eigenhandig kneden. Met TL-lampen en plastic mandjes, alles erop en eraan.

 Lunchen, ontbijten of taart eten in Brugge doe je bij Books & Brunch. Een hotspot in een oude boekenwinkel. Het eten is gezond voor je lijf, de boeken gezond voor je koppie.

Meer Vlaanderen?

Vlaanderen leent zich uitstekend voor een weekendje weg. Verdwijn bijvoorbeeld in de romantische straatjes van Brugge, ontdek de Vlaamse cultuur in Antwerpen of bezoek het altijd levendige Gent. Benieuwd welke stad bij jou past? Bekijk hier alle artikelen die we eerder over Vlaanderen schreven.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten als je als bourgondiër naar Vlaanderen gaat (tips van de Vlaamse chefs)
Sluiten