Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Eropuit 5 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Bang om te vliegen? Met deze 9 tips overwin je je vliegangst

Of je er nu veel of weinig last van hebt: vliegangst kan ontzettend vervelend zijn. Helemaal als je wel graag op vakantie gaat naar plekken waar je het gemakkelijkst komt met – jawel – een vliegtuig. No worries, met deze 9 tips stap jij veel zekerder het vliegtuig in!

Tip 1: Taxeer de risico’s

Besef dat vliegangst irreëel en onwezenlijk is. Zitten in een vliegtuig is immers niet risicovoller dan “veilig” thuis op de bank tv-kijken. De kans dat je binnenshuis aan een brand overlijdt is namelijk groter dan dat je omkomt bij een vliegtuigongeluk. Bekijk het risico van vliegen eens kritisch; zoek desnoods eens cijfers op… Elke seconde maakt ergens ter wereld een vliegtuig een veilige start of landing!

Tip 2: Sta stil bij de veiligheidsregels

Een vliegtuig functioneert naar behoren; anders zou het nooit hebben mogen opstijgen. Vliegtuigen zijn namelijk continu aan controles onderhevig, zowel nadat ze zijn geland als voordat ze opstijgen. Met name in westerse landen komen gebrekkige vliegtuigen niet van de grond. Het is een ander verhaal als je in een uithoek van Azië in een tweepersoons verroeste rammelbak stapt.

Tip 3: Verdiep je in de techniek

Verdiep je eens in de techniek van een vliegtuig. Wanneer je begrijpt hoe een vliegtuig functioneert, is het doorgaans veel gemakkelijker om te vertrouwen op de techniek van het vliegtuig en op de expertise & competentie van de bemanning. Laat je desnoods inlichten door een technisch expert! Want hoe meer kennis & inzicht, des te minder reden tot angst & paniek.

Tip 4: Sta stil bij commercieel belang

Realiseer je dat er enorm veel geld omgaat in de wereldwijde luchtvaart. Niemand heeft er dus baat bij dat een vliegtuig neerstort; de luchtvaartmaatschappij in de allerlaatste plaats. Besef daarom dat een luchtvaartmaatschappij er alles, maar dan ook alles aan doet om vliegen zo veilig mogelijk te maken, al is het maar uit financieel gewin.

Tip 5: Probeer de controle uit handen te geven

Probeer je dwangmatige drang naar controle eens helemaal te laten varen, en accepteer de situatie waarin je verkeert zoals die op dat moment is. Ten eerste is angst en opwinding met betrekking tot vliegen overbodig en ongegrond. Ten tweede is de bemanning veel capabeler dan jij.

Tip 6: Zoek afleiding

Negeer de grote hoogte en de kleine, afgesloten ruimte. Zoek afleiding door een boek te lezen, een film te kijken, naar muziek te luisteren, kruiswoordpuzzels te maken, sudoku’s te ontcijferen, te slapen of medepassagiers lastig te vallen. Elke minuut die je niet stilstaat bij je vliegangst is er weer één.

Tip 7: Leer van kinderen!

Veruit de meeste peuters en kleuters vinden vliegen leuk en opwindend; slechts een enkeling vindt vliegen spannend. Feit is echter dat kinderen geen échte vliegangst kennen. Kinderen zijn zich simpelweg niet bewust van de exacte situatie waarin ze verkeren en hebben bovendien geen besef van de relatieve hoogte of krapte.

Tip 8: Kalmeringsmiddelen

Angstverminderende kalmeringsmiddelen (anxiolytica) zoals oxazepam, alprazolam en clobazam kunnen je rustig maken en de scherpe randjes van je angstgevoelens wegnemen. Medicijnen zijn in geval van vliegangst niet ideaal, omdat ze het achterliggende probleem niet verhelpen. Ze bestrijden enkel een symptoom en maken je bovendien sloom, suf, achteloos en onoplettend van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Bang om te vliegen? Met deze 9 tips overwin je je vliegangst
Sluiten