Janne Vogel
Janne Vogel Eropuit 23 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Vliegen met jonge kinderen: 6 tips om de reis prettig te laten verlopen

Of je nu een paar uurtjes in het vliegtuig stapt richting Italië of je kinderen meeneemt naar het Verre Oosten; het vliegen is en blijft spannend. Bidden dat je kroost het niet op een krijsen zet en voor het opstijgen diep in slaap valt, is gelukkig niet het enige wat je kunt doen. De volgende tips bereiden je goed voor op de vlucht met je kind.

Ontspan vooral, want ook al huilt je kleine aan één stuk door, je overleeft de reis écht wel. Lees je mee?

Tips voor vliegen met kinderen

Wat neem je mee, hoe vermaak je ze urenlang en hoe zorg je in godsnaam dat ze niet paniekerig in huilen uitbarsten? Een goede voorbereiding is het halve werk.

1. Vervoer op het vliegveld

Je hebt je handen al vol als je het vliegveld trotseert, dus probeer je bagage bij aankomst zo snel mogelijk in te checken. Aangezien je vaak al kilometers aflegt voor je bij de gate bent, is het geen gek idee om een buggy of draagzak/draagdoek mee te nemen. Zéker een goed idee als je een peuter hebt die af en toe zijn eigen plan trekt of een kind dat nog niet zo heel goed loopt. Zodra je het vliegtuig instapt wordt de buggy gewoon ingeladen. (Tip: investeren in een zogenaamde Trunki (speelkoffer) is ook een redmiddel. Een beetje duur, maar als je vaker op reis gaat zeker aan te raden.)

Watching the planes go by with Terrance & Trixie ? The wait is almost over, have a wonderful holiday guys ?? Thanks for the image @candyliving ? — — — — — — — — — — #Trunki #HappyTravels #Waiting #Airport #Terrance #Trixie #Original #TravelWithKids #Kids #Family #FamilyTravel #RideOn #Children #Fun #Happy #Cute #Travel #FamilyDays #Holiday #Holidays #Children #Family #Kid #Child #CuteChild #Excited #Explore #Suitcase #Luggage Een bericht gedeeld door Trunki (@trunkitravels) op 30 Jun 2018 om 3:00 (PDT)

2. Zorg voor genoeg vermaak

Het kan handig zijn om met 15 minuten-activiteiten te werken. Voor een drie uur durende reis zou je dus ongeveer tien activiteiten bij je moeten hebben om je jonge kinderen te vermaken. Een boek met verhalen, een doeboek, portable spelletjes of apps zonder wifi zijn top om ze bezig te houden, maar het kan ook vermakelijk zijn om samen uit het raampje te kijken voor bijvoorbeeld de start en de landing. Waarschijnlijk heb je de activiteiten echt niet alle tien nodig, maar door het scala aan mogelijkheden zal je kind zich in ieder geval geen moment vervelen.

3. Het toverwoord: tablet

Het investeren in een tablet is zonder twijfel een van de weinige dingen waar alle ouders het over eens lijken te zijn. Vooral een must voor een vlucht zonder tv-schermpjes, maar ook heerlijk tijdens het wachten bij de gate. Zet voor de drieëndertigste keer Frozen aan en geniet van de rust…
(Je kunt van tevoren films of series downloaden op Netflix, zodat je kinderen ze gewoon kunnen bekijken als het apparaat in vliegtuigmodus staat.)

LEES OOK: Een jetlag bij je kind: met deze 6 tips help je je kleine erdoorheen

4. Neem een kussen en/of dekentje mee

Een kussen is multifunctioneler dan je waarschijnlijk dacht. Je kind kan op een kussen zitten om beter uit het raampje te kunnen kijken (activiteit!), en oudere kinderen kunnen erop slapen. Een dekentje werkt ook prima en houd je kroost warm wanneer het wat kouder wordt aan boord.

5. Zorg voor snoepjes en andere snacks

Als je kind tijdens het landen last krijgt van zijn oren, is het goed om hem te laten slikken. Als je je kleine een snoepje of lolly geeft, heeft hij iets om op te kauwen of zuigen, en zal het slikken beter lukken. Daarnaast leidt het lekkere snoepje hem even af. (Je kunt uiteraard ook voor suikervrij snoep gaan, of bijvoorbeeld een zakje gedroogd fruit meenemen.)

Naast slikmateriaal is het sowieso handig om genoeg snacks en drinken bij je te hebben. Je kind is 9 van de 10 keer geïrriteerd omdat hij honger heeft, moe is of omdat hij zich verveelt. Wees dit voor!

6. Beloningen kunnen werken…

Cadeautjes zijn uiteraard niet nodig, maar kleine beloningen kunnen ervoor zorgen dat je kind zich tijdens de vlucht goed gedraagt. (Hij doet het ergens voor hè.) Een klein pakje doet al wonderen, dus het kan fijn zijn om voor de zekerheid íets mee te nemen. Een eventueel cadeautje hoeft niet duur te zijn; het kan zelfs oud speelgoed zijn dat je kind alweer een beetje vergeten is. Een klein zacht knuffeltje dat hij de rest van de vakantie bij zich kan houden, doet het altijd goed.

Stay calm

Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Je kinderen voelen het aan als jij gestresst bent, dus de kans is groot dat ze zich hierdoor minder fijn voelen tijdens de vlucht. Neem overal de tijd voor en laat je vooral niet opjagen. Je medepassagiers overleven de vlucht gegarandeerd -óók als jouw schatjes het ze even moeilijk maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme