Sterre Touw
Sterre Touw Gezondheid 15 dec 2017

Fuck you in plaats van namasté: vloeken tijdens de yoga is een trend

Een les yoga zorgt ervoor dat we de rust en stilte in ons lichaam weer terug krijgen. Toch zijn de oefeningen soms zo lastig, dat je zachtjes ‘fak’ fluistert en hoopt dat de docent het niet hoort. Door deze nieuwe yogatrend hoef je je niet meer in te houden; want vloeken en tieren is juist goed. 

Als de yogadocent aangeeft dat jullie allemaal even in de hond-houding moeten komen staan, krijg je het al benauwd. Met knalrode wangen en een bezweet voorhoofd kijk je naar hoe zij haar hielen helemaal – hoe dan?! – op de grond kan zetten. Je wil vloeken, omdat het jou niet lukt. Maar uit beleefdheid hou je het toch maar op op een vredige ‘namasté’.

LEES OOK: Met deze mindset ga je wél met plezier naar de sportschool

Vloeken

Als je je hierin herkent is deze nieuwe vorm wellicht iets voor jou. Om yoga te beoefenen en je even helemaal te laten gaan is er nu woedeyoga. Dus inclusief roepen, schelden, vloeken, tieren, huilen, middelvingers opsteken en zelfs glaasje wijn naast de yogamat. Ideaal voor moeders dus. Je moet je al zo erg inhouden om niet te schelden waar je kinderen bij zijn, dus waarom niet een uurtje ongegeneerd schelden?

Liefdesverdriet

De bedenker van de yogatrend, Lindsay Istace, begon ermee toen ze erge liefdesverdriet had. Terwijl ze haar yoga deed en dichtbij haar emoties kwam begon ze te vloeken en te schreeuwen. Ze merkte dat het enorm opluchtte en kon zich eindelijk even helemaal laten gaan. En dat was een gat in de markt.

Een woedeles

Het is helemaal niet vreemd om woede te koppelen aan sport. Je hebt namelijk meer kracht als je boos bent en dat wil je kwijt. Uit een onderzoek van Stephens, Atkins en Kingston blijkt dat wanneer je vloekt, je pijngrens hoger ligt. Bij een pijnlijke yogastretch zou keihard vloeken dus ervoor kunnen zorgen dat jij de houding net iets langer volhoudt. Hmm, misschien toch een ideetje voor jou en je beste sportmaatje?

LEES OOK: Onderzoek: een heet bad is (bijna) net zo gezond als een uur sporten

Reageer op artikel:
Fuck you in plaats van namasté: vloeken tijdens de yoga is een trend
Sluiten