Gina Koninkx
Gina Koninkx Algemeen 4 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze drie producten hóéf je je baby niet te geven want er zijn goede alternatieven voor te vinden

Er zijn ontzettend veel verschillende studies gedaan naar de voeding van een baby in zijn eerste jaar. De één zegt dit, de ander vindt dat en daar moet jij zelf dan maar iets van maken. Trek je vooral niet te veel aan van wat ‘iedereen’ doet. Pap bijvoorbeeld is eigenlijk niet per se nodig.

Voeding voor je baby

We leggen je hieronder uit welke drie producten je baby in het eerste jaar eigenlijk helemaal niet nodig hoeft te hebben (en waarom), ook al krijgen veel kleintjes het wel. Als je ervoor kiest om bepaalde producten te ontvangen is het altijd verstandig om dat te doen in overleg met een diëtist.

1. Vlees

Na ongeveer zes tot negen maanden is jouw baby er klaar voor om zijn of haar eerste hapjes vlees te proberen. Vlees zou goed zijn voor de ontwikkeling van het brein en immuunsysteem. Daarnaast zit het vol met ijzer, zink en proteïnes (al kun je tegenwoordig ook behoorlijk veel troep – zoals antibiotica’s – tegenkomen in je vlees).

Hoewel je baby uiteraard voldoende ijzer en zink nodig heeft zijn er ook voldoende andere opties voor je kindje. Een aantal goede vervangende producten zijn: groenten, zoete aardappelen, hummus, avocado’s en volkoren granen. Je hoeft je kindje dus niet per se vlees te geven als dat A) niet in jouw levensstijl en visie past en B) er genoeg andere opties zijn die voedzame ingrediënten bevatten. Voor advies kun je natuurlijk altijd bij een diëtiste terecht.

2. Koeienmelk

Niet iedereen is ervan overtuigd dat koeienmelk goede voeding is voor kleintjes. Voor het eerste levensjaar wordt koeienmelk in ieder geval afgeraden. Er wordt gezegd dat dit na het eerste levensjaar wél een goed product is omdat het vol proteïnen en goede vetten zit die jouw kleintje nodig heeft.

Als jij ervoor kiest om je kleintje geen koeienmelk te geven is het wel belangrijk dat je kijkt naar een goed alternatief. Haver- en sojamelk bijvoorbeeld bevatten meer proteïnen dan amandel- en kokosmelk. Een grote groep mensen kiest ervoor om hun kleintje yoghurt te geven, wat vol zit met vitamine D en probiotica’s.

3. Ontbijtgranen met rijst

Ontbijtgranen met rijst (pap) worden na ongeveer zes maanden gegeven aan baby’s zodat ze genoeg ijzer binnen krijgen. In moedermelk zit niet zoveel ijzer, maar de baby krijgt vanaf zijn geboorte ongeveer voor zes maanden voldoende ijzer binnen, daarna is het de bedoeling dat je dit gaat aanvullen. Daarom wordt vanaf dat moment ijzer-rijk voedsel voorgeschreven.

Toch hoef je je kleintje niet per se ontbijtgranen van rijst te geven omdat obstipatie kan zorgen. Je kunt er ook gewoon voor kiezen om je kleintje ontbijtgranen van havermout, gerst of quinoa te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze drie producten hóéf je je baby niet te geven want er zijn goede alternatieven voor te vinden
Sluiten