Redactie
Redactie Mind 28 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze voeding helpt je beter te concentreren

Iedereen heeft er wel eens last van. Die momenten dat je energiepeil zich op het nulpunt begeeft, maar je tegelijkertijd nog zo veel dingen moet doen. Meestal grijpen we dan naar koffie, maar uiteindelijk word je van een teveel aan cafeïne juist onrustig en gestresst. Eet liever deze voedingsproducten voor meer concentratie.

Voeding voor concentratie

Deze producten zorgen wél voor een langdurige concentratie boost:

1. Quinoa

Daar hebben we ‘m weer: het supergraan quinoa. Koolhydraatrijk voedsel is het ultieme brainfood, omdat het zorgt voor een snelle energie fix. Kies wel voor complexe koolhydraten om een daling van je bloedsuikerspiegel te voorkomen (dit werkt juist averechts op je concentratie).

Je dag met een gezonde koolhydraatbron beginnen zorgt ervoor dat je scherp aan je dag begint. Maak bijvoorbeeld je eigen muesli met quinoa, noten, zaden en havervlokken.

2. Kip

Genoeg ijzer binnenkrijgen is niet alleen belangrijk voor voldoende energie, maar ook voor je mentale scherpheid. Een lunch met veel proteïne (bijvoorbeeld rundvlees, kip of kaas) zorgt voor een scherper geheugen, een beter planvermogen en meer aandacht voor wat je aan het doen bent.

3. Eieren

Gooi jij eidooiers ook weleens weg omdat je bang bent voor een te hoog cholesterol? Zonde! Je kunt een ei per dag eten zonder verhoogd risico te lopen. Juist het eigeel bevat voedingsstoffen zoals luteïne. Een tekort van dit antioxidant wordt gelinkt met geheugenverlies.

Eieren bevatten daarnaast choline, een vitamine B dat de structuur van je hersencellen gezond houd. Een ei is een echte brainfood dus!

Ook interessant: 8 groenten die helpen bij een stralende huid

4. Muntthee

In dit geval is het vooral de geur die je oppept, letterlijk! Uit onderzoek van de universiteit van West Virginia is gebleken dat gamers die bloot werden gesteld aan de geur van pepermunt verder kwamen in hun videospelletje, en dit ook gemakkelijker vonden dan degenen die het zonder de geur moesten doen. Pepermunt werkt opwekkend en schud je wakker: ideaal dus om je 4 uur dipje te overwinnen!

5. Bieten

Bieten worden al een tijdje de nieuwe superfood genoemd. Onderzoekers van de universiteit van North Carolina ontdekten dat de rode groente vol met stofjes zit die de bloedsomloop naar je hersenen bevorderen. En dan met name naar het deel dat je aandacht, alertheid en focus stimuleert. Vervang dus eens je gebruikelijke kop koffie met glas bietensap en merk het verschil.

6. Pinda’s

Je concentreren met een rommelende maag kan knap lastig zijn. Uit onderzoek van het British Journal of Nutrition is gebleken dat het eten van pinda’s (of pindakaas) ervoor zorgt dat je trek om te eten maar liefst acht uur wordt geremd. Pinda’s zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en honger-temmende hormonen die je hersenen een seintje geven dat je vol zit. Een appel of banaan met pindakaas is dus een goeie snack als je nog even door moet.

7. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit (zoals abrikozen en dadels) is niet alleen goed voor snelle energie, ook het kauwen helpt je energiepeil te verhogen. Uit hersenscans die tijdens een Japans onderzoek werden gemaakt blijkt dat de delen van je hersenen die zich bezighouden met geheugen en alertheid harder werken wanneer je aan het kauwen bent. Kauwgom kan dus ook, maar gedroogd fruit geeft je ook nog de nodige vitamines en mineralen. Onthoudt wel: één portie is ongeveer 1/4 kopje.

Ook handig: 6 tips om verleidingen te weerstaan van voedingsprofessor Sandy Hassink

8. Salie

Salie staat bekend als een echte brainbooster. Tijdens een Amerikaans onderzoek bleek dat deelnemers die een salie olie supplement namen na een uur al beter scoorden op verschillende geheugen tests. Daarnaast gaven ze aan zich geestelijk minder moe en een stuk alerter te voelen. Salie onderdrukt een enzym dat acetylcholine afbreekt, een chemisch stofje in je hersenen dat je cognitieve functies verbetert. Zowel het gedroogde kruid als het versie werkt voordelig.

9. Makreel

Uit een studie die het American Journal of Clinical Nutrition vorig jaar uitvoerde bleek dat vrouwen die hun omega 3 intake gedurende zes maanden verhoogden beter scoorden op geheugentests dan de placebo groep. Mix bijvoorbeeld makreel, sardientjes, tonijn of zalm (uit blik mag ook) met groenten en kruiden en beleg er tussen de middag je brood mee.

Meer lezen: 9 tips voor een betere focus op je werk

10. Avocado

Volwassenen die tijdens een Britse studie een drankje met een vetpercentage van 16 gram dronken konden zich hierna beter concentreren, waren alerter en konden (een kwartier later al) de geheugen tests sneller uitvoeren. Het gaat hier natuurlijk wel om de goede, onverzadigde vetten. Tijdens de lunch een avocado op brood of door je salade en je zult in de middag je to-do lijstje dus binnen no-time afwerken!

Dit vind je misschien ook interessant: 7 redenen waarom het beter is een ochtendmens te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze voeding helpt je beter te concentreren
Sluiten