Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Kids 16 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Voedingscentrum niet eens met advies dagelijks geven peutermelk

Vanochtend deelden we een advies met je van een aantal kinderartsen die stelden dat we onze kinderen vanaf hun eerste verjaardag dagelijks peutermelk moeten (blijven) geven om zo voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het Voedingscentrum heeft nu naar buiten gebracht het hier niet mee eens te zijn.

Volgens de kinderartsen krijgen veel kinderen de gestelde hoeveelheden in de ‘Schijf van Vijf’ nou eenmaal niet binnen en het zou daarom verstandig zijn om kinderen vanaf hun eerste verjaardag dagelijks een glas peutermelk te laten drinken.

Gezond leren eten belangrijker

Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum legt uit waarom ze het niet eens zijn met dit advies: ‘Door een gezond voedselpatroon aan te bieden, krijgen ze alle voedingsstoffen binnen en leren ze bovendien gezond te eten. Dat nemen ze voor de rest van hun leven mee.’ Postma-Smeets is bang dat ouders door het advies van de kinderartsen gaan denken dat het met zo’n glas peutermelk wel goed komt. ‘Erg jammer dat deze twee kinderartsen niet benadrukken dat op de eerste plaats komt dat ouders hun best doen kinderen aan te leren gezond te eten.’ Volgens haar wordt het advies peutermelk te geven vanaf 1 jaar op Europees niveau ook niet ondersteund.

LEES OOK: Schijf van vijf ingewikkeld? Dit ezelsbruggetje zorgt voor een gezond bordje!

Schijnoplossing

Ze geeft toe dat het niet altijd lukt om kinderen alle voedingsstoffen te laten binnenkrijgen via voeding, maar volgens haar wordt dit ondervangen door het ‘suppletie-advies‘ van het Voedingscentrum: dagelijks extra vitamine D geven tot 4 jaar. Dit is volgens haar een betere oplossing dan een kind dagelijks peutermelk geven. Zolang ouders dit trouw doen tenminste, want daar zit volgens het Voedingscentrum het probleem. Het eerste jaar doen ouders dat braaf, maar daarna zijn ze er minder trouw in, zegt Postma-Smeets tegen NOS.nl. ‘Als een kind namelijk een dag geen zin heeft in melk komt de voorziening niet in gevaar,’ stelt Postma-Smeets. Ze noemt het dagelijks geven van peutermelk daarom een schijnoplossing.

Sponsor

Ze benadrukt verder dat dit onderzoek is gesponsord door peutermelk-producent Nutricia. ‘Het is ergens wel logisch dat dat bedrijf het sponsort, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat de onderzoekers afstand kunnen nemen en het hele plaatje belichten. ‘Waarmee ze niet wil zeggen dat het onderzoek onzin is, maar het is wel iets om rekening mee te houden, volgens Postma-Smeets.

Welk advies we nou moeten volgen? Wij weten het ook niet. To be continued?…

Wist je dat buitenspelen ook heel belangrijk is voor een gezonde dosis vitamine D voor je kind? Ook in de winter! 5x waarom kinderen júist in de winter buiten moeten spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voedingscentrum niet eens met advies dagelijks geven peutermelk
Sluiten