Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 2 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Bij elke bui passen andere voedingsstoffen: zo zit het

Ze zeggen niet voor niks dat je bent wat je eet. Er is namelijk een link tussen wat je eet, en wat je voelt (en andersom). Die relatie wordt bestudeerd in de voedingspsychiatrie. Deze wetenschap leert ons bijvoorbeeld dat bij elke bui andere voedingsstoffen passen.

Het is geen verrassing als we zeggen dat je hersenen nonstop aan het werk zijn. Alle bewegingen, gedachten, gevoelens, zintuigen: alles wordt aangestuurd door ons brein.

De juiste voeding

Om dat allemaal te realiseren, moeten we zorgen dat zo’n 100 miljard hersencellen genoeg en de nodige brandstof krijgen. Dat kun je doen door regelmatig de buitenlucht op te zoeken, maar ook door een energierijk voedingspatroon.

Want – verrassing – voeding heeft een grote invloed op de werking van je hersenen. De voedingspsychiatrie zoekt volop uit welke voeding leidt tot welke uitkomsten. Zo is bijvoorbeeld bekend dat bepaalde voeding beter aansluit bij specifieke buien of emoties.

1. Focus en concentratie

Als je een belangrijke taak moet volbrengen, is goede concentratie belangrijk. Op het moment dat jij moet presteren, moeten je hersenen ook een topprestatie leveren en bewegen in snelle hersengolven. Des te belangrijker om je hersenen tijdens zo’n veeleisende taak genoeg ondersteuning te bieden, door middel van de juiste voeding.

Op zulke momenten kun je het beste zoveel mogelijk bladgroenten en gezonde vetten (zoals avocado, noten, chiazaadjes of zalm) eten. De bladgroenten zijn rijk in vitaminen en antioxidanten die cognitieve achteruitgang tegenhouden. Gezonde vetten zorgen op hun beurt er weer voor dat energieniveaus op peil worden gehouden en de focus hoog blijft.

2. Ontspanning

Drukke week achter de rug? Grote kans dat je heel wat spanning voelt in je lichaam. Des te belangrijker voor je lichaam (en geest) om lekker te ontspannen. Ook dan moet je voeding eten met de juiste stoffen. Baseer je voeding op kruiden die kalmerend en angstverminderend werken. Denk bijvoorbeeld aan kamille en lavendel. De makkelijkste manier om kruiden tot je te nemen is door ze te verwerken in thee. Kurkuma is ook een wonderkruid als het aankomt op ontspanning. Kurkuma kun je weer makkelijk verwerken in een smoothie of hartige gerechten.

3. Energie

Kun je wel wat power en energie gebruiken? Heb je een drukke dag voor de boeg? Dan heeft je lichaam nóg meer behoefte aan de juiste voedingsstoffen. Maak je lichaam extra energiek en krachtig door een gebalanceerd macrodieet. Met dit dieet zorg je ervoor dat je eiwitten, koolhydraten en vetten in een gezonde proportie eet.

Wat wel belangrijk is, is om groenten en fruit aan te vullen met eiwitten en gezonde vetten. Dat kun je doen door smoothies met avocado of pindakaas te maken, in plaats van alleen maar fruit. Je moet niet je macro’s volledig schrappen, je lichaam heeft zen namelijk nodig.

Hoe dan ook zal je alleen voordeel halen door je ‘food mood’-verbinding nauwlettend in te gaten te houden. Dat betekent dat je leert luisteren naar je lichaam en je hersenen voorziet van gezonde brandstof. Negeer de tekenen van honger of verzadiging niet, het is niet voor niets dat je lichaam je deze signalen geeft. Voeding heeft echt de kracht om je zowel emotioneel als fysiek beter te doen voelen!

Meer lezen over een gezond voedingspatroon?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme