Redactie
Redactie Gezondheid 5 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Voedselallergieën: wat is de oorzaak en zijn ze te voorkomen?

Voedselallergieën zijn de afgelopen twintig jaar met bijna 200 procent gestegen. Experts denken dat de oorzaak multifactorieel is en zowel aan je genen als je omgeving ligt. Welke factoren van zijn van invloed op ontwikkelen van een voedselallergie? Kan ik mijn kind behoeden voor het ontwikkelen van een allergie?

Er zijn verschillende factoren waarvan gedacht wordt dat ze kunnen bijdragen aan de toename van het aantal gevallen van allergie. We delen ze in dit artikel!

Voedselallergie: de oorzaak

Tijd van introductie van voedingsmiddelen

Het uitstellen van de introductie van zeer allergene voedingsmiddelen, zoals pinda’s en eieren, heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de toename van voedselallergieën.

Hygiëne

We zijn nu schoner dan vroeger en gebruiken antibacteriële zeep en handdesinfectiemiddelen. Minder blootstelling aan microben kan ervoor hebben gezorgd dat ons immuunsysteem gevoeliger is geworden.

Klimaatverandering

De nieuwe manier waarop gewassen groeien door de klimaatverandering kan het immuunsysteem provoceren, wat leidt tot de ontwikkeling van voedselallergieën.

Eetpatronen

Mensen over de hele wereld eten meer bewerkte voedingsmiddelen en minder fruit en groenten, wat invloed heeft op de darmflora. Uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen tussen 6 tot 12 jaar oud meer allergieën hadden als ze regelmatig ‘junkfood’ aten.

Antibioticagebruik

Vroeg gebruik van antibiotica kan van invloed zijn op het darmkanaal en de kans op het ontwikkelen van allergieën. Onderzoekers suggereren dat het vroege antibioticagebruik de bacteriële flora verandert, wat de ontwikkeling van allergische aandoeningen beïnvloedt.

Genen

Dit omvat niet alleen genetische aanleg, maar ook blootstelling van zwangere vrouwen aan allergenen, waaronder voeding, vervuiling en chemicaliën.

Hoe kun je allergie-ontwikkeling voorkomen?

In veel gevallen speelt erfelijkheid een rol bij een (voedsel)allergie. Toch zijn er methoden om de kans op het ontwikkelen van een voedselallergie te verminderen, ook als je kind er aanleg voor heeft.

Doordat de latere introductie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals pinda’s, waarschijnlijk heeft gezorgd voor meer kinderen met een allergie, wordt tegenwoordig juist aanbevolen vroeg te beginnen met de introductie van een verscheidenheid van voedingsmiddelen. Het advies is op jonge leeftijd potentieel allergene voedingsmiddelen te introduceren, meestal beginnend bij 4 tot 6 maanden, wanneer het immuunsysteem van een baby nog in ontwikkeling is.

Naast het tijdig introduceren van potentieel allergene voedingsmiddelen, is het belangrijk je kind gezond eten aan te bieden. Geef voldoende groente en fruit en vermijd waar mogelijk bewerkte voedingsproducten. Vooral junkfood, dat zijn bewerkte voedingsproducten met een hoog vet- en/of suikergehalte, kun je het beste zoveel mogelijk achterwege laten.

Indien je vermoedt dat je kind een allergie heeft, is het belangrijk een arts te bezoeken en je kind te laten testen. Wanneer een allergie wordt vastgesteld zal de arts de geschikte behandeling met je bespreken.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voedselallergieën: wat is de oorzaak en zijn ze te voorkomen?
Sluiten