Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids augustus 23, 2015

‘Voel je vrij om je spullen te laten waar je maar wilt’

Wilde jij je kinderen deze zomer ook af en toe achter het behang plakken? Je bent niet de enige! Ook de Amerikaanse blogger M.Blazoned werd doodmoe van het opruimen achter haar kinderen aan. En dus schreef ze deze brief… Briljant!

Ha Kinderen,

Voel je vrij om je spullen te laten waar je maar wilt deze zomer. Half opgedronken smoothies in de woonkamer? Geen probleem. Ik regel het. Sokken in de hal. Ik doe het. Vaat in de wasbak. Laat maar komen. Lego? Overal? Ik houd ervan. Oh, en voel je vrij om je dekens door het huis te slepen en ze te verlaten wanneer je ze niet meer nodig hebt. Ik vouw ze graag weer voor je op en breng ze terug naar je kamer.

En de deuren? Ze sluiten is een optie. Ik volg je, dus, serieus, maak je er niet druk over. Ik houd ervan als de wespen binnen kunnen komen en de koelte van de airco wegvliegt. Wie zijn wij om onszelf in een huis met klimaatregeling op te sluiten? We hebben een open-deur-policy in dit huis. We hebben geld genoeg.

‘De keuken is 24/7 open en ik wil met liefde alles wat je je maar kunt wensen voor je maken’

En het is ook totaal oké om natte zwemkleding en handdoeken neer te gooien op plekken als de vloer of de trapleuning. Ik houd van stapels, maar ben creatief! Oh, en ze op een houten ondergrond leggen is het beste. Ik pak de zwemkleding wel zodat de tafel niet krom trekt. Jij bent druk. Stop. Ga maar weer Netflix kijken. Friends gaat zichzelf niet kijken.

En laat het me vooral ook weten wanneer je honger hebt. Voel je vooral niet verplicht tot de normale etenstijden. En voel je vooral niet gelijk aan je broers en zussen. De keuken is 24/7 open en ik wil met liefde alles wat je je maar kunt wensen voor je maken. Ik ben afgestudeerd in koken.

En als je graag zelf iets wilt maken, laat dan alsjeblief ieder item precies liggen waar je het voor het laatst nodig had. Inclusief melk. Als dat fout gaat, dan koop ik toch gewoon meer. Geld? Alsjeblieft! Ik werk wel wat meer. Ik doe het opruimen wel. Het is leuk voor mij om in jouw voetsporen te treden en alles weer op te ruimen. Net als, wow, hoe heb je zóveel geraspte kaas kunnen knoeien? Indrukwekkend!

‘Ik bedoel, ik heb een auto en een rijbewijs. Dan kan ik er maar beter gebruik van maken’

En iedere keer dat je dorst hebt… pak een nieuw glas. We hebben er duizenden. En ook nog een vaatwasser die ik met heel veel liefde in en uit laad. En, zover ik het weet, is er een eindeloze toevoer aan elektriciteit en water. De wereld is onze oester.

En als je iets wil gaan doen met vrienden? Ik ben er. Ik breng je er wel naartoe of terug, of hé, gewoon allebei. Ik bedoel, ik heb een auto en een rijbewijs. Dan kan ik er maar beter gebruik van maken. En alsjeblieft, je hoeft het echt niet ruim van te voren aan te geven. Ik kan makkelijk stoppen met wat ik op dat moment aan het doen ben. Zelfs met werk. Ik breng je wel hoor. Ik weet hoe kostbaar tijd is. Heb je geld nodig voor de bioscoop? Geen probleem, kleintje.

En aan de allerkleinste: als je er zin in hebt, dan breng ik je naar het zwembad. Voordat we gaan mag je natuurlijk zeuren en klagen als ik zonnebrandcreme bij je opdoe. Hou je niet in. Ben gewoon jezelf. Uit vooral hoe je je voelt. Het is koud hé? Ik houd van de uitdaging om je in te smeren in een houdgreep. Het is een goede stretchsessie voor mijn armen en rug. Lief dat je aan me denkt.

‘Klusjes? Vertel me even wanneer je er tijd voor hebt. De rommel en het onkruid wacht wel’

En een dingetje over de duikbril. Ik zit er bovenop. Je hoeft echt niet het ding in de gaten te houden. Ik heb er deze zomer mijn baan van gemaakt om jouw duikbril continu in de gaten te houden (in de auto… linkerkant… tussen de stoelen ingeklemd). Nachts slaap ik met de duikbril onder mijn kussen. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Want hoe kun je nou zonder het ding zwemmen?

Alleen een paar minuten opruimen? Ga je met je ogen rollen? Yes! Ik houd ervan dat ik continu feedback krijg op mijn gedachten en ideeën. Hoe kan ik anders peilen of ik jullie wel of niet tot dienst ben? Douchen? Dat is een optie. Jij weet wat het beste is. Je mag het uitstellen. Een hoed dragen? No way. Hoe meer zon hoe beter. Klusjes? Vertel me even wanneer je er tijd voor hebt. De rommel en het onkruid wacht wel.

En nog een laatste ding… Draag alsjeblieft altijd je koptelefoon zodat je me niet kan horen als ik tegen je praat. Communicatie is overrated. Dit wist je vast nog niet: maar ik houd ervan om drie of vier keer uit alle macht te schreeuwen zonder reactie. Het is heel bevrijdend. Zoek maar op.

Nou, noem mij gek, maar als jullie al deze richtlijnen volgen, dan denk ik dat deze zomer alles perfect loopt.

Of als je sarcasme niet begrijpt, dan ga je het niet redden tot het einde van augustus. Hoe dan ook…

Ik hou van jullie.

Kun je hierover meepraten? Reageer op onze Facebook >

Nee hoor, we willen echt niet alleen maar zeuren. 10 x waarom de zomer met kinderen zóveel leuker is dan de winter >

Reageer op artikel:
‘Voel je vrij om je spullen te laten waar je maar wilt’
Sluiten