Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 29 mei 2017

Voldoende water drinken: Drinkt jouw kind wel genoeg op dagen met tropische temperaturen?

Als het warm is, is het extra belangrijk dat je in de gaten houdt dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Maar wat is nu eigenlijk voldoende? Uit onderzoek is gebleken dat kinderen vaak te weinig water drinken en dat kan slecht uitpakken als het kwik flink omhoog gaat. Volgens verschillende experts is dit the way to go.

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat Amerikaanse kinderen vaak veel te weinig water drinken op een dag. Zo zouden ouders vaak de normale inname van vocht doorvoeren, maar vooral met tropische temperaturen is het nodig om kinderen een stuk meer te laten drinken. En dat is dus niet voorbehouden aan de VS>.

Hoe veel water is voldoende?

Volgens het Amerikaanse Institute of Medicine is het voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar belangrijk dat ze, zeker op een warme dag, ongeveer twee liter vocht binnenkrijgen op een dag. Als ze de hele dag actief zijn en buitenspelen in de hitte mag dit zelfs nog wat meer zijn. Als kinderen de tien gepasseerd zijn raden specialisten zelfs nog meer aan. Zo zegt het instituut dat het goed is om tienerjongens minstens 3,3 liter vocht te laten drinken en tienermeisjes minstens 2,2 liter.

Stella Volpe van de universiteit van Drexel legt in een artikel op NPR uit dat het juist voor jonge kinderen belangrijk is dat ze voldoende vocht binnenkrijgen, omdat het mechanisme wat hun zweetreactie regelt nog niet zo is ontwikkeld als bij volwassenen. Daardoor kunnen kleine kinderen sneller oververhit raken, helemaal als ze in de warmte actieve spelletjes spelen.

LEES OOK: Waarom ‘s ochtends citroenwater drinken goed voor je is

Hoe laat je kinderen makkelijk drinken?

Net als bij eten, kan het voor sommige kinderen als vervelend worden ervaren als je steeds achter hun broek aan zit met een glaasje drinken. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, omdat volgens de wetenschapper kinderen vaak wel gewoon drinken als ze dat aangeboden krijgen. ‘Het beste is om tijdens het buitenspelen een fles buiten te zetten, en de kinderen er om het kwartier aan herinneren dat ze er een glaasje uit drinken.’

Volgens Volpe raken kinderen namelijk gedehydrateerd omdat ze zelf vaak vergeten om te drinken. ‘Als je ze er regelmatig aan herinnert, en er misschien zelfs een spelletje van maakt, gaat dat een stuk makkelijker.’

Tellen alle dranken?

Als we Volpe mogen geloven, kun je je kind zowel water, limo of vruchtensap geven op de drinkmomenten. ‘Je kunt drankjes ook prima afwisselen met voedsel waar veel vocht in zit, zoals watermeloen, soep en bijvoorbeeld ijsjes.’ Toch, als je moet kiezen, raadt Stella toch puur water aan, omdat dit het meest gezonde drankje is. In vruchtensappen zitten veel suikers, die dan weer ongezond zijn.

Probeer anders eens water met vers zoet fruit, komkommer of munt aan te vullen, veel kinderen vinden die smaak lekker.

Hoe check je of een kind te weinig drinkt?

Volgens de experts is het zaak om dit te checken door te controleren hoe vaak je kind naar de wc gaat. Dr. Patrice Evers, van de universiteit van Tulane, zegt dat het belangrijk is dat kleine kinderen zeker iedere vier uur naar het toilet gaan om te plassen. Ze adviseert dan ook om meteen de urine te checken. ‘Donkere plas kan op dehydratie wijzen, net als droge lippen en een hoge hartslag.’

Waarom je baby de eerste 6 maanden beter geen water kan drinken

NPR

Reageer op artikel:
Voldoende water drinken: Drinkt jouw kind wel genoeg op dagen met tropische temperaturen?
Sluiten