Redactie
Redactie Mind 12 jul 2014

Volg deze lijst en je wordt nooit meer afgeleid

De vijand van elke drukbezette vrouw is de informatie overload. De drang tot het continu willen checken van social media en bij willen zijn leidt tot overprikkeling. En dat heeft grote gevolgen. Famme heeft de oplossing: lees alles over de focuslijst en de negeerlijst.

Een stukje achtergrond. We zijn vaker afgeleid en worden onrustig bij het idee dat onze telefoons en iPads (meervoud, we hebben er vaak meer dan één) thuis liggen. Te wachten totdat dat wij door alle e-mails, feeds en posts kunnen scrollen. Zodat we weer ‘bij zijn’. Het werkt nu eenmaal zo. Hoe meer informatie er is, hoe meer we willen multitasken. Alleen is dit verre van efficiënt. Het sociale leven is anders geworden en speelt zich voornamelijk af op Facebook en Instagram. Aan de ene kant handig (je ex van toen je zeventien was, is niets veranderd!), aan de andere kant ontkom je er niet aan.

Afleiding

We moeten wennen aan een nieuwe informatie en handigheid krijgen in hoe we de informatie kunnen verwerken. Dat heeft tijd nodig, maar het is vooral belangrijk om te kijken naar wat echt belangrijk is. En wat je makkelijk kunt negeren. Een onderzoek van de NHTSA toont aan dat 80% van alle ongelukken en 65% van bijna-ongelukken ontstaat door afleiding. Drie seconden voor de crash. Schrikwekkend, maar niet verbazingwekkend. Kijk maar eens om je heen. Of je nu in de tram, trein, fiets, auto of zelfs in een vliegtuig zit, mensen zijn gefocust op één ding. Hun mobiele apparaat. Zo zijn er mensen die een stedentrip, door de komst van een uiterst goede camera op hun telefoon, niet meer door echte ogen zien. Boven hun hoofd zweeft een draadloos ding die de omgeving vastlegt.

Harde feiten

Uit een onderzoek van 2.000 mensen blijkt dat mensen tussen de 18 en 24 jaar elke 9 minuten en 50 seconden naar hun telefoon grijpen. Een gemiddelde Britse man checkt z’n telefoon iedere 22 minuten en 30 seconden. Een volwassen vrouw daarentegen doet dit elke 26 minuten en 15 seconden. Uit deze onderzoeksgroep blijkt 1 op de 20 mensen iedere minuut te willen spieken. En iedereen uit de groep hunkert naar directe interactie. Wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst op je telefoon gekeken?

Focussen vs. negeren

Daarom: stel elke dag twee lijsten op. Één met tien dingen waarop je je per dag móét focussen, één met vijf dingen die je per dag makkelijk kunt negeren. Zie het zo, zonder het ene, mislukt het andere. Als jij je wilt focussen op het samenzijn met je kind (minimaal een uur), is het praktisch gezien onmogelijk om in datzelfde uur vier keer Facebook te checken. Snappen we het? Dan volgen hier een paar voorbeelden (let op: deze lijsten verschillen uiteraard per persoon en per dag. Vul het zelf in).

Focus-lijst voor een werkdag

1. 07.15 uur ontbijten (dat sluipt er nog wel eens bij in als je haast hebt)
2. 08.00 uur kinderen naar school/ crèche brengen
3. 09.30 uur mail checken
4. 12.00 uur meeting
5. 13.00 uur lunchen
6. 16.00 uur nog een keer mail checken (maximaal twee keer per dag)
7. 18.00 uur aan tafel
8. 19.00 uur quality time kinderen (voorlezen)
9. 20.00 uur tijd voor jezelf (bad/lezen)
10. 22.00 uur slapen

Focus-lijst voor thuisblijvers of voor een vrije dag

1. 07.15 uur ontbijten
2. 08.00 uur kinderen naar school/ crèche brengen
3. 10.00 uur sporten
4. 12.00 uur to-do lijst afwerken (whatever it may be)
5. 13.00 uur lunchen
6. 15.00 uur kinderen van school halen
7. 16.00 uur kinderen naar tennisles brengen
8. 17.00 uur kinderen van tennisles halen
9. 18.00 uur eten
10. 21.00 uur iedereen naar bed

Negeer-lijst (geldt voor iedereen)

1. Continu je mail willen checken (check niet meer dan twee keer per dag, op gezette tijden)
2. Willen bellen op de fiets of in de auto
3. Instagram willen checken terwijl je aan het eten bent en tegelijkertijd een foto willen maken van wat je eet
4. Facebook willen checken terwijl je iets anders aan het doen bent (nee, ook vrouwen kunnen niet multitasken)
5. Negatieve mensen

Probeer het en je zult zien dat je een stuk blijer wordt met je beleving van tijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Volg deze lijst en je wordt nooit meer afgeleid
Sluiten