Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 10 nov 2017

Aha! Dáárom slaap jij als volwassene nog steeds met een knuffelbeest

Bij dezen komt Famme’s Anne maar meteen uit de kast: zij slaapt nog steeds met haar knuffelbeest (muis Izzy).  En hoofdredacteur Muriel met haar dekentje. En zij zijn lang niet de enige volwassenen die elke nacht een zacht vriendje tegen zich aandrukken. Volgens psychologen is daar een heel goede reden voor.

Klassieke teddybeer

Veel volwassenen schamen zich ervoor als ze nog steeds met een knuffelbeest slapen. Toch is dat lang niet uniek. Uit een enquête van Best Mattress Brand onder 2000 Amerikanen blijkt dat maar liefst 37,5% van de ondervraagden nog in het gezelschap van een knuffel in bed kruipt. Voor 29,4% procent is dat specifiek de klassieke teddybeer, 28% nestelt zich in slaap met een speciaal dekentje. Opvallend: het zijn vooral millenials (16%), dus mensen die zijn geboren tussen 1980 en 2000, die met een knuffelbeestje slapen. Dan volgen generatie X (8%) en de babyboom-generatie (2%).

Veiligheid knuffelbeest

En waarom doen we dit massaal, ook als we al lang en breed volwassen zijn? Psychologen noemen deze slaapvriendjes ‘transitional objects’, oftewel overgangsobjecten. De gedachte hierachter is dat we naar dierbare spullen uit onze kindertijd teruggrijpen, die ons een gevoel van veiligheid geven. Dit wordt vooral gezien bij jongvolwassenen die aan een studie of eerste baan beginnen (vandaar dus die piek onder millenials). De psychologen benadrukken dat er niets geks aan is en dat er dus geen enkele reden is om je te schamen.

Slaap jij ook nog steeds met een knuffelbeest? Vertel het ons. Foto’s? Nog beter! Dan maken we er zoals vaker een mooi lijstje van.

Ontroerend mooi! Herkenbare fotoserie: knuffelbeesten met een verhaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Best Matress

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Aha! Dáárom slaap jij als volwassene nog steeds met een knuffelbeest
Sluiten