Anne Broekman
Anne Broekman Kids 17 mei 2017

Voor deze ‘fouten’ wil ik mijn dochter graag behoeden

Door schade en schande word je wijzer. Een dooddoener van heb ik me jou daar, maar wel eentje die hartstikke waar is. En natuurlijk zal ook mijn peuter met vallen en opstaan dingen moeten leren, maar voor de volgende ‘foutjes’ wil ik haar toch graag behoeden.

1: Knip nooit de haren van je Barbies

Lieve schat, ik weet het. Het lijkt zo’n goed idee, even kijken hoe zo’n lange bob jouw Barbie zou staan. Je handen jeuken en dat schaartje is zo gepakt. Knip knip, heerlijk, wat lucht dat op. En dan… Dan krijg je spijt. Want in tegenstelling tot je eigen mooie krullen groeien deze haartjes echt niet meer aan. En speel jij de komende jaren met compleet door de mangel gehaalde pop.

2: Schrijf geen huiswerk over

Afkijken of huiswerk overschrijven verdient sowieso geen schoonheidsprijs. Maar goed, de verleiding is soms gewoonweg te groot, zeker als je zelf niet geleerd hebt of de opdrachten niet hebt gemaakt. Maar in vredesnaam, spiek dan bij iemand die wél goed is in wiskunde/Engels/biologie. Ik zal nooit vergeten hoe ik ooit perfect zicht had op het blaadje van mijn buurman in de klas. En dus schreef ik alles over. Geen idee waarom, want dit keer had ik zelf wel geleerd. Zoals ik al zei: de verleiding kan groot zijn. De rekening kreeg ik later gepresenteerd, met een dikke vette onvoldoende. Logisch, want mijn klasgenoot haalde altijd slechte cijfers voor dit vak. Rol niet met je ogen, missy! Moraal van dit verhaal: geloof in je eigen kunnen, óf zoek een goed slachtoffer.

via GIPHY

3: Gebruik geen blondspray

Nooit. Gewoon echt niet doen. Ik snap dat je graag zomerse, blonde plukjes in je haar wilt, heus. Maar kijk eens goed naar deze oude foto’s van mama. Wat valt je op? Jahaaa wijsneus, ik was toen een stuk slanker. Maar kijk eens goed naar mijn haren. Zou je dat blond noemen? Nee toch? Eerder geel. En droog en breekbaar. En niets geen subtiele sun kissed look, maar een mislukte tijger-coupe. Wil je nu nog die spray per se gebruiken? Dat dacht ik al.

LEES OOK: Deze ‘fouten’ maak je nooit meer bij een tweede

4: Laat nooit je vriendinnen vallen voor een jongen

Als je verliefd bent, ben je ook écht verliefd. Zeker op jouw leeftijd. En dan lijkt die jongen echt het aller-, aller-, allerbelangrijkste ter wereld. Maar vergeet je je vriendinnen niet? Je weet wel, de meiden met wie je urenlang kletst, selfies maakt, kapsels uitprobeert en lacht om niets. Dat zijn dezelfde meiden die er namelijk voor je zijn mocht het onverhoopt toch uitgaan met die ‘liefde van je leven’. Koester je vriendschappen.

5: Roddel niet

Da’s een lastige, ik weet het. Want hoe juicy is het als je het vriendje van F. ineens innig gearmd door de stad ziet lopen met die griet uit 4B? En ik weet dat je het flauw vindt dat J. altijd precies dezelfde kleren koopt als A. En dat je nieuwe schoenen van S. maar lelijk vindt. Maar het is echt niet nodig om dit tot in den treure met anderen te bespreken. Sterker nog: dat is gemeen, en karma is a bitch. Want hoe zou je het vinden als anderen zo over jou praten? Juist. Wat? Doe ik precies hetzelfde als ik mijn zus aan de telefoon heb? O. Zeg, heb jij geen huiswerk te maken?

via GIPHY

6: Mix geen bier met wijn (of andere dranken)

Hoe ging dat gezegde ook alweer? Bier na wijn geeft venijn, ofzo? Nou ja, hoe dan ook: blijf bij je keuze. Ga niet alles door elkaar drinken. Dus drink die vieze Moezels met ijs, of al die biertjes (na je achttiende!). Maar ga ze niet door elkaar gooien, en ga het zeker niet afwisselen met shotjes goldstrike of boswandeling. Dan gebeuren er namelijk dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, en krijg je je maaginhoud via je mond en neus weer cadeau. Hoe ik dat zo zeker weet? Daar heb ik ooit iets over gelezen, lieverd.

7: Koester geen wrok

Je hebt het niet van een vreemde hoor. Ik bleef vroeger ook vaak lang boos op mensen. Dan lag ik te woelen en te piekeren over het ‘onrecht’ dat mij was aangedaan, en bedacht ik allerlei scenario’s over hoe het ook anders had kunnen lopen. Maar ik kan je vertellen: dit heeft totaal geen zin. De dingen lopen zoals ze lopen. Daar heb je vaak geen invloed op. Je zult zien dat vergeven je een stuk meer oplevert dan blijven hangen in het verleden. Fouten maken is menselijk en iedereen verdient een tweede kans. Dat geldt ook voor je moeder. Onthoud je dat?

Zijn al die ruzies in huis toch nog ergens goed voor: Volgens onderzoek staat achter elke succesvolle dochter een zeur van een moeder

Reageer op artikel:
Voor deze ‘fouten’ wil ik mijn dochter graag behoeden
Sluiten