Voor het eerst in Nederland tilt moeder haar eigen kind uit haar buik bij keizersnede

In het Diakonesseziekenhuis in Utrecht is moeder Camilla op een bijzondere manier bevallen. Ze mocht haar dochtertje Jula namelijk zelf uit haar buik tillen. Het is de eerste keer in Nederland dat er een baby via een ‘maternal assisted C-section‘ ter wereld komt.

Camilla heeft al een kindje, waarbij de bevalling traumatisch verliep. Dat is ook de reden waarom ze bij Jula om deze bijzondere manier van bevallen vroeg. In het buitenland komt een maternal assisted c-section, waarbij de moeder ‘de assistent’ is, vaker voor, maar in Nederland was Camilla dus de eerste vrouw ooit.

Medisch verantwoord

Het Diakonesseziekenhuis wilde graag meewerken aan het verzoek van Camilla. ‘De moeder gaf in de voorgesprekken aan dat ze zelf haar kindje uit haar buik wilde tillen’, zei gynaecoloog Koen Deurloo tegen RTL Nieuws. ‘Daar hebben we graag gehoor aan gegeven. Alles is bespreekbaar en ook uitvoerbaar, zolang het medisch verantwoord is.’

LEES OOK: Je blijft kijken naar de video van deze ‘natuurlijke keizersnede’

Mooier dan gedacht

Voorafgaand aan de bevalling heeft het OK-team simulatietrainingen, zodat iedereen goed voorbereid was op de bijzondere bevalling van Camilla. Volgens bevallingscoach Mulder, die ook assisteerde tijdens de bevalling, was het een unieke gebeurtenis. ‘We hadden gehoopt dat het zo zou gaan, maar het was nog veel mooier dan vooraf gedacht’, zei zij tegen RTL.

Er zijn prachtige beelden gemaakt van de bevalling, en je kunt ze hieronder bekijken:

Lees ook: dit is de eerste vrouw ooit die haar kind zelf ter wereld bracht tijdens een keizersnede

RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Voor het eerst in Nederland tilt moeder haar eigen kind uit haar buik bij keizersnede
Sluiten