Redactie
Redactie Eropuit 2 mei 2016

Voor het eerst vliegen met kinderen – enjoy!

Weet je nog, toen je vroeger op vakantie ging? Zorgeloos à deux een weekend naar Barcelona? Rugtasje inpakken, in het vliegtuig de Lonely Planet doorbladeren en onderweg naar het hotel wel zien waar je zou eten? Of beter nog: op weg naar het restaurant nog een hotel zoeken. De ultieme vrijheid.

Dat was toen. Bygones. Met kinderen op vakantie gaan vereist een minutieuze voorbereiding, mega-efficiënte inpakvaardigheden en een overdosis geduld. Te beginnen met de vlucht.

Voor sommige ouders is het idee van vliegen met kinderen genoeg om de eerste tien jaar te kiezen voor bestemmingen die met de auto te berijden zijn. Maar wil je het toch graag wat exotischer en zonzekerder zoeken? Dan is het goed om goed voorbereid het vliegtuig in te stappen.

Goede voorbereiding is het halve werk

De kracht van de herhaling is de herhaling van de herhaling. ‘Schatjes, we gaan volgende week op vakantie en dan gaan we met het vliegtuig. Daarvoor gaan we allemaal leuke spelletjes inpakken, want dat betekent dat jullie best een tijd op een stoel moeten (stil) zitten. En jullie om-en-om de iPad moeten delen.’ Noot: maak voor die iPad indien nodig van te voren een schema voor. En herhaal deze uitspraak dagelijks.

Ga op tijd van huis

Op tijd naar Shiphol gaan is key. Houd rekening met files, plas- en poepstops onderweg, wagenzieke kinderen, dorstige kinderen, dorstige kinderen die moeten overgeven en plassen tegelijk, extra veiligheidscontroles en (dus) lange wachtrijen op het vliegveld, zoekrakende instapkaarten, zoekrakende kinderen in de tax-free winkel, etcetera, enzovoorts, und so weiter. Sowieso wordt in het hoogseizoen aangeraden om – gezien de strengere veiligheidscontroles – zo’n vier uur voor vertrek op Schiphol te zijn. Overdreven? Misschien wel. Met kinderen? Misschien niet zo.

Pak efficiënt in

Denk: een extra vest, boterhammen, snacks, luiers, knuffelbeesten, iPad, ander speelgoed, pakje(s) drinken, natte doekjes, flesje(s) water en eventuele andere zaken waar je kinderen à la minuut behoefte aan zouden kunnen hebben – handig als die niet onderop in de koffer liggen. Het gouden woord: handbagage.

Instrueer je wederhelft over de rolverdeling

Het kan aan mij liggen, maar op zich ben ik in dit soort situaties wel van het credo één-kapitein-kan-dat-schip-prima-bevaren. Mama pakt de koffers in (althans, die van haar en de kinderen), want dan weet mama tenminste precies waar zaken te vinden zijn als een moment zich voordoet. Dat wil niet zeggen dat papa continu met de handjes diep in de zakken (of erger: aan de telefoon geklemd) om zich heen mag staren, maar dit soort operaties lenen zich erg goed voor het ‘doe asjeblieft nu gewoon even wat ik zeg, allerliefste’ concept.

Denk aan pijnbestrijding

Zeker met jonge kinderen kan opstijgen en landen een pijnlijk gebeuren zijn – te wijten aan de toenemende druk op de oren. Het is bekend: als je kind nog borst- of flesvoeding krijgt, dan is dit hét moment om te voeden. Een speen heeft hetzelfde effect. Voor oudere kinderen werken zuurtjes en andere snoepjes waarop gezogen en gesabbeld moet worden zeer aardig, dus zorg dat je daar ook een kleine buslading van bij je hebt.

Schone kleren

Ik zat ooit in het vliegtuig toen de dochter besloot ziek te worden. Lees: op een elf-uur durende vlucht elk uur (minimaal) éen keer over te geven. Een tikkie extreem voorbeeld, maar zeker voor kleine kinderen is het inpakken van een extra outfit (of twee) geen slecht idee. En voor jezelf derhalve ook, ingeval van een spugend kind. Voor oudere kinderen kan een extra shirt trouwens ook een goed idee zijn, er willen nog wel eens wat maaltijdbakjes van hun plankje afschuiven.

Speelgoed

Misschien wel het belangrijkste om niet te vergeten in te pakken: speelgoed. Lees: zaken die kinderen voor een bepaalde tijdsduur bezighouden en/of afleiden. Liefst zo lang mogelijk. Afhankelijk van hoe lang de vlucht duurt is het zaak vooral niet te onderschatten hoe snel een kind klaar is met speelgoedstuk 1, en behoefte heeft uit te vinden hoe speelgoedstukken 2, 3, 4 en 5 ook alweer werkten.

De iPad

Behoeft geen verdere toelichting.

Cadeautjes

Sommige ouders zijn er principieel op tegen, maar een manier om een (lange) vlucht door te komen is door een kind elk uur een cadeautje te geven. Kleinigheidjes uiteraard, het moet in je handbagage passen. ‘Elke keer dat de grote wijzer daar staat, krijg je van mama een cadeautje.’ Omkoping? Misschien een beetje. Werkt het? Geheid.

Blijf kalm

Als je deze niet goed ten uitvoer brengt, helpen #1 t/m 9 geen zier. Kinderen voelen jouw onrust, irritatie en paniek vrijwel meteen en worden daar alleen maar vervelender van. Lees: ze gaan net zo onrustig, geïrriteerd en paniekerig doen. Paspoorten kwijt? Tóch die schone luier onderin de koffer gestopt? Is de man kansloos tax-free aan het shoppen terwijl 2 van de 3 kinderen spoorloos lijken te zijn? Weigert je kind bij het opstijgen al z’n riem om te doen en zet ‘ie een keel op die ze op de eindbestemming van de vlucht al kunnen horen? Blijf. Kalm.

Stewardessen zijn je beste vriendinnen

En stewards ook. Want zij doen dit dagelijks, en hebben ongetwijfeld kinderen meegemaakt die het vele malen bonter/luider/vervelender/hysterischer maakten dan de jouwe. Vraag ze om hulp (een wanhopige blik is genoeg) – ze kennen trucjes waarvan jij het bestaan niet wist, en die ook nog eens wonderbaarlijk goed helpen. Onthoud deze wanneer succesvolle executie van #10 in gevaar dreigt te raken.

If all else fails…

Ook dit gaat voorbij. Dat kind op rij 27 is anders ook een draak. Je bent er bijna. Vakantie. Zon. Zee. Strand. Slaappillen. Wijn. Godzijdank.

Fijne vlucht!

Heb jij nog andere tips of hulpmiddelen? Laat het onsweten!

Nog geen vakantie geboekt? De leukste (kind)vriendelijke vakanties boek je hier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voor het eerst vliegen met kinderen – enjoy!
Sluiten