Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Persoonlijk 4 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

‘Voor ik het wist was ik 32 kilo aangekomen’

In deze nieuwe serie spreken we vrouwen over hun buik. De mooie, verdrietige, blije en wanhopige momenten van een vrouw en haar meest bijzondere lichaamsdeel.

De buik is voor vrouwen een heilige plek. Niet alleen omdat er mogelijk kinderen uit geboren worden, maar omdat het in essentie de plek is waar haar kern tot uiting komt. Van buikgevoel en buikchakra tot de hormoonhuishouding. Een buik vertelt het verhaal van de vrouw en is het centrum van haar emotie. Famme maakt de serie ‘De buik van…’ waarin wij de bijzondere verhalen vertellen van vrouwen en hun buik. Deze keer Angela en haar buik.

De buik van Angela (38)

Getrouwd en moeder van drie dochters en een zoon

  • Buikmoment: ‘De eerste momenten dat mijn baby’s op mijn buik lagen zijn de mooiste en krachtigste momenten uit mijn leven’
  • Trots op: ‘Mijn buik liet me geen één keer in de steek’
  • Typisch mijn buik: ‘Zodra ik niet goed voor mezelf zorg laat mijn buik me dat weten’

‘In elke zwangerschap telde ik de dagen af tot ik bij de magische drie maanden grens kwam. Pas dan blies ik opgelucht uit en begon het ‘Grote Genieten’. Mijn moeder heeft in haar leven meerdere malen een miskraam gehad en het idee dat dat iedere vrouw wel een keer gebeurt had zich in mij genesteld. Onterecht bleek, want ik heb vier prachtige, ongecompliceerde zwangerschappen gehad.’

Chocolademousse

‘Bij mijn eerste zwangerschap gingen alle remmen los. Normaal moest ik altijd wel opletten wat ik in mijn mond stopte. Ik ben geen Doutzen Kroes zeg maar. Maar toen ik zwanger was, had ik het ultieme excuus om negen maanden nergens om te hoeven denken. Dat ging goed fout. Chocolademousse met Griekse yoghurt werd mijn favoriet, en midden in de nacht mocht je me wakker maken voor warme eierkoeken met gesmolten kaas. Mijn buik en ik namen reusachtige vormen aan en voor ik het wist was ik 32 kilo aangekomen.’

Ingeleid

‘Na 42 weken zwangerschap was er nog geen enkel teken van een naderende bevalling, dus moest ik mij melden in het ziekenhuis om de geboorte in te laten leiden. Ik kreeg een middel toegediend dat de weeën zou opwekken. Dat lukte. Heel goed zelfs, want binnen twee uur had ik elke 2 minuten een heftige wee. Anderhalve dag en heel veel pijnlijke weeën later werd met spoed onze zoon ter wereld gebracht met gebruik van een vacuümpomp. Hij had een flinke hersenschudding en een gebroken sleutelbeen. Hij moest worden opgenomen op de kinderafdeling.’

Buik op buik

‘We werden dus van elkaar gescheiden en met een lege buik en lege handen werd ik naar de kraamafdeling gereden. Gelukkig heb ik mijn zoon meteen na de bevalling al wel heel even op mijn buik gehad. Zijn naakte, pure, verwrongen lijfje tegen mijn uitgeputte lichaam was het allermooiste gevoel dat ik ken. De oerkracht en liefde die loskomen tijdens dat eerste moment buik op buik met je baby vind ik onbeschrijfelijk mooi.’

Geweld

‘Dat gevoel heb ik na die eerste heftige bevalling nog drie keer mogen mee maken. Bij alle drie de geboortes lag ik alleen wel op een operatie kamer met de onderkant van mijn lijf verdoofd. Tijdens mijn tweede bevalling bleek namelijk dat mijn geboortekanaal niet geschikt is voor gebruik, om het maar even zo te zeggen. Mijn zoon is daar met veel geweld toch doorheen getrokken, maar toen bij onze eerste dochter na 15 uur bevallen bleek dat dat echt niet zou gaan lukken, ging de arts over tot een spoed keizersnede. Dit keer mocht de baby wel bij mij blijven en buik op buik gingen we naar de kraamafdeling.’

Verbonden

‘Drie maanden geleden is onze vierde baby geboren. Weer een keizersnede en weer dat overweldigende gevoel toen ze voor het eerst op mijn buik lag. Dat ‘buik op buik-moment’ staat voor mij voor een immens diepe verbondenheid. Ik voel me een gezegend mens dat ik dat gevoel vier keer mocht ervaren.’

Uit huis

‘Ik heb de laatste zwangerschap heel bewust ervaren en heb oprecht afscheid genomen van mijn buik in haar ronde, dikke vorm. Maar het contact met mijn buik blijft belangrijk. Wanneer ik niet goed voor mezelf zorg en ik neem onvoldoende rust en eet ongezond, dan merk ik dat direct aan mijn buik. Mijn opgeblazen buik doet dan vermoeden dat er nog een baby onderweg is. Ik doe nu een tijdje rustig aan met koolhydraten en merk dat mijn lichaam en met name mijn buik daar erg goed op reageren. Tijd dus om die heerlijke comfortabele zwangerschapsbroeken voorgoed uit huis te verbannen.’

Wil jij jouw verhaal kwijt in De Buik Van? Leuk! Stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van De Buik. Wie weet word je dan binnenkort geinterviewd en gefotografeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Voor ik het wist was ik 32 kilo aangekomen’
Sluiten