Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 16 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo zorg je dat je eerste zich comfortabel voelt bij baby number two

Toen de baby op komst was, kreeg je peuter te horen dat hij een geweldig klein broertje of zusje zou hebben om mee te spelen, hoe leuk zou het zijn? Dan wordt de kleine geboren en denkt je peuter (bij wijze van): ‘Uhm, ik wist niet dat de baby alle tijd en aandacht in beslag zou nemen.’

Hier zijn 11 manieren om te zorgen dat je eerstgeborene zich comfortabel voelt bij de zijn baby-broertje of zusje:

1. Teach

Je eerste doel is om de baby te beschermen. Je tweede is om je oudere kind op de juiste manier te leren omgaan met zijn nieuwe broer of zus. Je kunt je peuter leren om te spelen met de baby op dezelfde manier zoals je hem iets anders leert. Praat met hem, demonstreer, begeleid en moedig aan.

2. Wees onzichtbaar

Als de kinderen bij elkaar zijn, blijf een beetje op de achtergrond. Als je ziet dat je oudste op het punt staat hardhandig te worden, pak de baby op en leid de oudste af met een liedje, speeltje, activiteit of snack.

3. Leer hem zachtjes te doen

Leer de oudste hoe hij de baby kan aanraken. Vertel hem wat voor soort aanraking de baby kalmeert en prijs de oudste aan als ‘ie het goed doet. Deze les leert je kind op een positieve manier lichamelijk met de baby om te gaan.

LEES OOK: Deze celeb kids lijken sprekend op hun ouder

4. Handel snel

Elke keer dat je ziet dat je kind de baby niet zacht behandeld, moet je snel handelen. Geef je kleien een time-out met een verklaring: ‘Je moet zachtjes doen, je mag weer opstaan als je weet hoe je je handen moet gebruiken.’ Het is geen straf, maar het helpt hem te leren dat ruige acties niet zijn toegestaan.

5. Laat het zien

Kinderen leren van wat ze zien. Je oudste zal zien hoe jij je gedraagt of met de baby omgaat en leert van jouw acties. Jij bent je kind zijn belangrijkste leraar.

6. Beloon

Als de oudste de baby zachtjes aanraakt, geef een compliment. Laat zien hoe belangrijk de rol is van de oudste en hoe trots je bent.

LEES OOK: Wat elke moeder weet over de rotzooi die een peuter kan maken

7. Let op je woorden

Geef de baby niet overal de schuld van. ‘We kunnen niet naar het park, omdat de baby slaapt’, of ‘Wees stil, anders maak je de baby wakker’, op die manier zul je zorgen dat de oudste zich benadeelt voelt door de baby. Let op je woorden en maak je zinnen anders, zeg bijvoorbeeld ‘We gaan na de lunch naar de speeltuin’, of ‘Ik help je over 3 minuten.’

8. Betrek je oudste

Leer de oudste hoe hij kan helpen met de baby. Laat hem bijvoorbeeld de cadeautjes uitpakken of foto’s maken van de kleine. Leer hem hoe ‘ie de sokjes aan kan doen, moedig zijn hulp aan zodra het kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme