7 x dingen die de kleuterjuf wil dat je weet voor je je kind naar de basisschool stuurt

Superspannend natuurlijk, zo’n eerste schooldag. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou. Zou hij het naar z’n zin hebben? Al vriendjes maken? De juf lief vinden? Zorg dat je beslagen ten ijs komt, op zo’n eerste schooldag door je op deze 7 dingen voor te bereiden. Dan weet je in ieder geval zeker dat de juf jou in ieder geval wél lief vindt.

1. Zorg dat de ogen en oren van je kind in orde zijn

Communicatie is superbelangrijk, dus heeft je kind zijn ogen en oren hard nodig. Sommige kinderen hebben al op jonge leeftijd slechte ogen, maar zijn niet in staat dit te herkennen, puur omdat ze niet beter weten. Laat daarom bij twijfel de ogen van je kind controleren.

2. Leer je kind hoe hij een pen en potlood vasthoudt

Natuurlijk leren ze op school hoe ze dat moeten doen, maar je kunt de juf alvast een stapje voor zijn door het zelf met je kind te oefenen. Ga samen aan de knutseltafel zitten en kijk hoe je kind aan de slag gaat met een kleurplaat. Oefening baart kunst en daar kun je natuurlijk nooit vroeg genoeg mee beginnen.

3. Wees betrokken bij het leerproces van je kind

Als je kind naar de kleuterklas gaat, is het voor ouders goed om te weten waar je kind op dat moment mee bezig is in de klas. Leren ze figuurtjes tekenen, dan kun je daar thuis op inspelen door aan je kind te vragen welke vormen de voorwerpen in huis hebben. Je zult zien dat je kind supertrots is als hij het antwoord weet en daardoor extra gemotiveerd is om nieuwe dingen te leren.

4. Praat over zelfbeheersing en behoeften

Er gaat een hoop door het hoofd van een vierjarige, helemaal als ze net beginnen op school. Het is daarom goed om samen te praten over het uiten van gevoelens en de dingen die hij nodig heeft. Zo voorkom je dat dat kleine kinderhoofdje dingen gaat opkroppen en het hem in de weg zit.

LEES OOK: Mooi idee: vader en moeder maken de foto van de eerste schooldag van hun kinderen na

5. Ouders moeten ook de regels opvolgen

Scholen hanteren regels om de kinderen een zo goed mogelijke basis te bieden, dus het is fijn als ouders die niet voor lief nemen. Dat doe je door:
– alle benodigde formulieren zo volledig mogelijk in te vullen
– de benodigde schoolspullen aan te schaffen voor je kind
– je kind op tijd op school te brengen en dito weer op te halen
– vuur niet alle vragen op de leerkracht af bij het brengen of ophalen van je kind. Maak daar een afspraak voor
– laat het de school weten als iemand anders je kind op komt halen

6. Stimuleer onafhankelijkheid

Het is logisch dat je het in eerste instantie moeilijk vindt om je kind los te laten, maar het is wel nodig hem de vrijheid te geven die hij nodig heeft om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Onafhankelijkheid hoort daar ook bij. Maak je kind onafhankelijker door:
– te zorgen dat ze zelf hun lunchbox open kunnen maken en het rietje in hun pakje drinken kunnen stoppen
– ze te leren hoe ze hun neus moeten snuiten, hun handen moeten wassen en netjes moeten niezen (in hun elleboog)
– ze te leren dat ze zelf naar de wc kunnen en niet bang zijn om alleen te gaan
– ze te leren hoe ze zelf hun schoenen aan en uit moeten trekken

7. Dat het echt goed gaat met je kind

Het is hartstikke normaal om emotioneel te worden als je je kind voor het eerst naar school brengt en vervolgens weg te lopen. Maar de juf wil dat je weet dat kinderen het al snel veel drukker hebben met alle nieuwe indrukken dan met hun moeder die ze eventjes niet zien. Heb je kind lief, stimuleer hem waar nodig, en weet dat de juf er voor jullie allebei is.

Haha! Deze foto’s van kinderen voor en na hun eerste schooldag spreken boekdelen

Popsugar

Reageer op artikel:
7 x dingen die de kleuterjuf wil dat je weet voor je je kind naar de basisschool stuurt
Sluiten