Redactie
Redactie Kids 16 aug 2017

5 x de voordelen van een niet-doorslapend kind (ja heus, ze zijn er)

Het is een van die dingen waarvoor de meeste ouders waarschijnlijk vriendelijk bedankt hadden als ze vooraf een wensenlijstje hadden gekregen: doorbroken nachten. Vooral het eerste jaar kan het afzien zijn, maar daarna – sorry to say – soms ook.

De mijne is inmiddels drie jaar en slaapt heus wel door. Meestal. Op gemiddeld die ene keer per nacht na waarop ze dorst heeft, moet plassen of een nachtmerrie heeft (of erger: alledrie). Oké, daar word ik uiteraard bij tijd en wijlen best een beetje moe van, maar waar ik pas echt moe van word, zijn moeders die me uiterst verbaasd en een tikkeltje badinerend aankijken als ik ze dat vertel.

Voor eens en voor altijd heb ik daarom hieronder de voordelen van een niet-doorslapend kind op een rij gezet. Dat ik niet verder dan vijf stuks kom, doet verder niet terzake 🙂

1. Extra quality time met m’n kind

Vanuit de gedachte dat we vooral zoveel mogelijk moeten genieten van onze kinderen, zijn die nachtelijke momentjes er toch maar weer een (of twee, in een slechter geval) in de categorie ‘mooi meegenomen’.

2. Baby’s zijn in eerste aanleg niet gemaakt om langere periodes te slapen

Omdat ze nog geen interne klok kennen. Oké, die fase is mijn dochter met haar drie jaar waarschijnlijk al een tijdje ontgroeid, maar soit.

3. Meer empathie en minder stress

En op de langere termijn op minder kans op een depressie en juist meer zelfregulering van je kind. Hoppatee!

4. Een intelligenter kind

Er lijkt een positieve link te zijn tussen baby’s die ‘s nachts meer ‘verzorging’ nodig hebben en de ontwikkeling van intelligentie. Het kan toch niet anders dat dat niet aan leeftijd gebonden is, lijkt me? Van hoogbegaafde kinderen wordt ook vaak gezegd dat zij als baby’s minder slaap nodig hadden.

5. Je kunt elke ochtend al volledig op de hoogte zijn van het laatste nieuws

Kun je daarna niet meer in slaap komen? Tja, das balen. Maar als je na wat gewoel en gedraai dan toch maar je telefoon erbij pakt, is dit hét moment om het meest accurate nieuws tot je te nemen.

Fair enough, hier en daar mag je deze bij elkaar gesprokkelde argumenten best met een korreltje zout nemen. Iets met een halfleeg en een halfvol glas. En een kleine dosis moeheid.

Ook wetenschappers zeggen dat baby’s niet per se door zouden moeten slapen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 x de voordelen van een niet-doorslapend kind (ja heus, ze zijn er)
Sluiten