9 x dingen waar je van profiteert als je hardnekkig uitstelgedrag vertoont

Vlak voor de deadline beginnen of al weken dat belangrijke telefoontje voor je uit schuiven. Ach, dat kan morgen ook nog wel. Komt dit je bekend voor? Uitstelgedrag heeft tot nu toe een slechte reputatie, maar ieder nadeel heeft ook zo z’n voordelen. Dit zijn de voordelen van jouw uitstelgedrag.

1. Het maakt je creatief

Als je een taak tot het laatste moment uitstelt, heb je natuurlijk minder tijd om deze goed uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat je met een creatieve oplossing moet komen om het snel en goed gedaan te krijgen.

2. Je hebt minder last van stress

Doordat je die moeilijke opdracht uitstelt, stel je ook de stressgevoelens die erbij horen uit. In de tussentijd heb je ook genoeg mogelijkheden om de dingen te doen waar je wél vrolijk van wordt.

3. Je presteert goed onder tijdsdruk

Zoveel mogelijk gedaan krijgen in zo weinig mogelijk tijd, daar draai jij je hand niet voor om. Van wat tijdsdruk meer of minder kijk jij niet op.

LEES OOK: 9x gekke gewoontes die bewijzen dat je slim bent

4. Uitstelgedrag geeft je een energiekick

Procrastinatie zorgt voor een stemmetje in je hoofd dat jou eraan herinnert dat je straks flink door moet werken. Hierdoor gaat je lichaam zich voorbereiden op een flinke eindsprint. Er wordt meer zuurstof door je lichaam opgenomen zodat je genoeg energie krijgt om die laatste loodjes af te maken.

5. Je twijfelt niet aan jezelf

Omdat je op het laatste moment begint, is er geen tijd meer voor twijfel. Je piekert niet meer of je überhaupt wel goed genoeg bent om de klus te klaren. Je zet je schouder eronder. Door die naderende deadline heb je meer een fuck-it houding en voel je je een stuk zelfverzekerder.

6. Alle andere taken gaan je een stuk makkelijker af

Opeens zie je kans om de vloer te stofzuigen en de was op te vouwen. Al die kleine taken doe je nu ‘even snel’ voordat je aan hetgeen begint wat je voor je uitschuift. Het resultaat? Je hebt simpele dingen als het huishouden of de administratie ook weer aan kant.

LEES OOK: Dit is de exácte tijd waarop je inpakt na lunchtijd (en zo voorkom je het)

7. Je concentreert je op één ding tegelijk

Nadat je alle andere dingen op je to do lijst hebt afgestreept, kun je vol goede moed beginnen aan hetgeen wat je uitstelt. Dit werkt fantastisch, want je kunt je nu honderd procent focussen. Het geeft je een streepje voor op mensen die multitasken.

8. Je bent stiekem toch aan het werk

Als je een taak uitstelt, betekent het niet dat je er totaal niet meer aan denkt. Je weet dondersgoed dat je er vroeg of laat toch echt aan moet beginnen. Al dat malen zorgt er stiekem voor dat je al aan het brainstormen bent. Volgens Frank Portay, schrijver van Wait: the useful art of procrastination, is dit dé sleutel tot succes. Procrastinatie zorgt er volgens hem voor dat je genoeg tijd hebt om goed over je ideeën na te denken.

9. Tegen de tijd dat je eindelijk begint, klopt alle informatie

Laten we eerlijk zijn: hoe vaak komt het wel niet voor dat de details van die ene grote opdracht op het laatste moment wijzigen? Of sterker nog: dat het uiteindelijk helemaal niet doorgaat? Dan zou je er maar mooi uren aan gezwoegd hebben. Als je wat later begint is de kans groter dat de meeste aanpassingen al zijn gedaan. En als je het zo bekijkt, bespaart even uitstellen je een stuk meer tijd dan meteen beginnen.

Reader's Digest

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 x dingen waar je van profiteert als je hardnekkig uitstelgedrag vertoont
Sluiten