florine duif
florine duif Kids 29 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Wat nou als je moeite hebt met grenzen stellen als moeder?

Grenzen stellen aan je kinderen is heel belangrijk. Een kind heeft leidraad nodig en moet weten waar ‘ie aan toe is. Toch is dit niet voor iedere ouder gemakkelijk, want er zijn zat ouders die strengheid linken aan onvriendelijkheid. Dit beeld kun je maar beter loslaten, want het hoeft niets met elkaar te maken te hebben. Althans, niet als je op de juiste manier grenzen stelt.

Het moeite hebben met het stellen van grenzen aan je kind heeft alles te maken met je eigen opvoeding, met je verleden, normen en waarden etc.

Grenzen stellen als ouder

Grenzen aangeven is ook niet makkelijk, want je moet overwicht tonen en als er dan een blèrend kind aan je been hangt, verandert dit overwicht in overgave.

Want – en dit is enkel hypothetisch: het is niet dat je niet streng wil zijn, maar misschien doe je er juist goed aan om toe te geven? Immers, je wil natuurlijk ook dat je kind een eigen mening krijgt en ruimte ontwikkelt voor het tonen van emoties.

Daarbij: je wil niet de boeman of egoïst uithangen. Aan de andere kant ben je bang om de controle te verliezen wanneer je toegeeft, dus eigenlijk wil je dat ook niet. Je merkt al, ik deal hier dagelijks mee en het boeit me mateloos.

Meer lezen: De kracht van je stem zegt heel veel over je karakter

Zowel ouders als kinderen zijn ongelooflijk gebaat bij grenzen. Want verwennen op z’n tijd mag best, maar je wil ook dat je kinderen uiteindelijk op eigen benen leren staan en daar ook grenzen hanteren.

Als ouder is overwicht onontbeerlijk en daar valt niet aan te tornen. Een kind weet op deze manier waar hij of zij aan toe is, wat een gevoel van zelfvertrouwen met zich meebrengt.

Zo leer je je kind lichamelijke grenzen aan

Er is geen twijfel. Dit is wat het is, punt uit. Daardoor zal het later ook beter met teleurstellingen kunnen omgaan. Nog drie prachtige voordelen:

1. Je voorkomt steeds dezelfde discussie

Een kind moet wennen aan bepaalde regels en zal zich in het begin gaan verzetten. Kinderen zijn bizar slim en weten precies hoe ze jou moeten manipuleren, zodat je uiteindelijk toch toegeeft (lees: dreinen, adem inhouden, het keihard op een gillen zetten).

Maar eh… wie was hier ook alweer de oudste en de meest wijze? Juist. Jij. Dus als je kind eenmaal weet hoe de vork in de steel steekt, voorkom je de volgende keer discussie.

2. Regels zijn juist ontlastend

En niet belastend, zoals veel ouders denken. ‘Zo, deze regels gelden hier in huis, dit zijn de afspraken en daar houden we ons aan.’ Werkt in de praktijk natuurlijk niet altijd zo gemakkelijk, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, weet iedereen wat er van hem of haar wordt verwacht.

Scheelt een hoop energie en het geeft tegelijkertijd een veilig gevoel. Een kind dat de ene keer mag eten op de bank en de andere keer niet, raakt in de war. Dat geeft juist een onveilig gevoel.

8 tips om een vriendelijk kind op te voeden

3. Het komt de sfeer ten goede

Als je duidelijk communiceert, kom je helder over. Je straalt zelfvertrouwen en overwicht uit, wat zorgt dat je rustiger overkomt en de sfeer alles behalve onvriendelijk hoeft te zijn.

Lees ook: Zo herken je een hooggevoelig kind en wat je kunt doen om ze te helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat nou als je moeite hebt met grenzen stellen als moeder?
Sluiten