Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 16 jun 2017

7 onderschatte voordelen van het middelste kind zijn

Er wordt wel eens gesproken over het ‘middelste kind syndroom’. Veel middelste kinderen zouden minder aandacht krijgen en zich isoleren tussen hun broers/zussen. Maar recent onderzoek toont aan dat deze gedachte een pure mythe is. Deze kinderen hebben er namelijk juist heel veel voordeel van om de middelste te zijn.

We schreven er al eerder kort over: het middelste kind is later vaak heel succesvol als volwassene. Ze ontwikkelen onder andere persoonskenmerken die ze later helpen bij sollicitaties en relaties. En dat begint al in hun kindertijd:

1. Middelste kinderen zijn van nature onderhandelaars

Elk kind – de oudste, middelste en jongste – heeft zijn voordelen. De oudste heeft altijd wat te vinden over zijn ouders en broertjes en zusjes, de jongste heeft gezeur en medeleven en de middelste moet leren onderhandelen met de andere twee. Moet z’n aandacht en plek weten te creëren. En dat komt later altijd weer goed van pas. ‘Zij willen ook het meest schipperen en een compromis proberen te sluiten,’ vertelt professor Frank Sulloway. Omdat ze er altijd tussenin zitten, hebben deze kinderen vaak ook geduld, zijn ze leergierig en zijn deze kinderen goede luisteraars. Bovendien kunnen ze issues van meerdere kanten bekijken, zoals ze dat vroeger meegekregen hebben. 😉 Als gevolg daarvan weten ze anderen ook goed te overtuigen van hun standpunt.

2. Het zijn team players

De middelste kan door het opgroeien tussen broers en zussen ook goed in groepsverband werken. Hij deed tenslotte niet anders. Ze zijn geboren in een wereld van delen; ruimte, tijd, aandacht van de ouders en vooral speelgoed. Ze kunnen dus goed samenwerken met anderen.

3. Ze maken de beste vrienden

Omdat het middelste kind binnen het gezin vaak net iets minder aandacht krijgt, zijn ze eerder geneigd om zelf contacten te leggen. ‘Als middelste kind creëer je eerder zelf een intieme vriendenkring om je heen. Als een soort tweede familie,’ legt gedrags- en opvoedexpert Gail Gross uit. ‘Deze zelfgekozen ‘familie’ is een soort compensatie voor de aandacht die je thuis mist.’ Deze vrienden kunnen dus rekenen op een lange en trouwe vriendschap.

4. Middelste kinderen hebben niet zo’n groot ego

Door het ‘gebrek’ aan aandacht thuis, ontwikkelen sommige middelsten daardoor ook geen groot ego. Ze hebben iets minder zelfvertrouwen. En dat hoeft dus niet per se een zwakte te zijn: ze kunnen beter met afwijzing omgaan – die je hoe dan ook ooit eens in je leven tegenkomt. Ook hebben ze meer aandacht voor een ander en hoeven ze niet altijd zelf in het middelpunt te staan. Maken ze ook weer vrienden mee.

5. Ze zijn goede leiders

Het middelste kind heeft de kans om van de oudste te leren en het goede voorbeeld aan de jongste te geven. Deze dubbelrol van leerling en leraar zorgt voor een goed inlevingsvermogen, onderhandelingsskills en flexibiliteit. Allemaal handige leiderschapskwaliteiten. Veel (oud-)presidenten en premiers zijn zelf ook het middelste kind.

6. Het worden trouwe lovers

Volgens schrijfster Katrin Schumann zijn ze ook heel goed in relaties. ‘Een Israëlisch onderzoek toonde aan dat de het middelste kind vaak de gelukkigste is in een liefdesrelatie. Dat zou kunnen komen doordat ze liever compromissen dan conflicten aangaan. Ze zoeken vaak een goede middenweg. Liefdesrelaties houden het zelfs vaak nog langer uit dan vriendschappen. Een middelste man daten dus 😉

7. Ze gaan vaak heel goed om met andere middelste kinderen

Soort zoekt soort. Middelste kinderen kunnen over het algemeen het beste overweg met andere middelsten. Volgens de wetenschap is dat ook helemaal niet verrassend. Er ontstaan dan ook veel liefdesrelaties tussen hen. Dat kan weer het gevolg zijn van die zelfde belevingswereld, empathisch vermogen en een klein ego. Kunnen ze weer samen speeltjes delen.

Deze moeder weet er alles van. En daarom schreef ze een prachtige ode aan haar middelste kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 onderschatte voordelen van het middelste kind zijn
Sluiten