Susan Dalstra
Susan Dalstra Algemeen 16 mrt 2018

In het voorjaar lopen veel meer relaties op de klippen – en dat is geen toeval

Nu het langzaam warmer en lichter wordt staat niet alleen het voorjaar om de hoek, maar nadert misschien ook het einde van je relatie met rasse schreden. In de lente lopen er namelijk veel meer liefdes op de klippen dan in de winter. 

Melatonine

In Engeland en Amerika noemen ze de winter ook wel ‘cuffing season’. Mensen gaan in dit seizoen veel sneller een relatie aan omdat ze behoefte hebben aan geborgenheid en iemand om je koude handen aan te warmen. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan zonlicht. De aanmaak van melatonine neemt toe, terwijl de serotonine juist afneemt. Dat maakt je sneller moe en minder vrolijk. Je behoefte aan veiligheid en iemand die je gelukkig maakt.

Flirten

In de lente geldt het omgekeerde – stelletje opportunisten die we zijn. Door de toename van zonlicht neemt de aanmaak van melatonine af en de serotonine toe. We zijn vrolijker, brengen meer tijd buiten de deur en ontmoeten sneller nieuwe mensen. Die veilige haven heb je opeens een stuk minder nodig – dit is het moment waarop mensen veel meer zin hebben om te flirten en behoefte hebben aan vrijheid.

Zaadje

Het is niet zomaar een uit de lucht gegrepen theorie. In 2010 toonde onderzoek van Facebook al aan dat het aantal relatiebreuken richting in het voorjaar piekt. In de lente wordt misschien wel het zaadje geplant voor een nieuwe liefde, die dan in de zomer uitbloeit tot een relatie. Nét als in de natuur.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
In het voorjaar lopen veel meer relaties op de klippen – en dat is geen toeval
Sluiten