Deze 6 verrassende voordelen heeft een voorjaarsschoonmaak op je gezondheid

Een frisse wind door je kledingkast, een lapje over de plinten, de keukenkastjes op orde brengen en de gangkast uitmesten: die grote lenteschoonmaak kost even wat moeite en tijd, maar je profiteert er op vele vlakken van.

Zo is niet alleen je huis weer lekker schoon, ook je mentale en fysieke gezondheid gaat erop vooruit. Hoe precies? Nou zo:

1. Hoe minder troep, hoe minder stress

Als je overal dingen hebt liggen en constant het idee hebt dat je moet opruimen, word je daar niet heel ontspannen van. Geen wonder dat je stressniveau met twintig procent afneemt als je wél in een opgeruimd huis leeft. Dat blijkt uit onderzoek van de Schotse Gezondheidsorganisatie. Als je schoonmaakt met allesreiniger die naar citroen ruikt, word je daar ook nog eens extra relaxt van. Dingetje om te onthouden is wel dat je deze effecten pas merkt als je minstens twintig minuten achter elkaar schoonmaakt.

2. Een schoon huis verkleint de kans op astmatische aanvallen

Als je denkt dat al het stof uit je huis is verdwenen als je er even snel een stofzuiger doorheen haalt, heb je het mis. Het stof onder je bank, op de kast en onder je bed zijn misschien wel de grootste boosdoeners. Vooral in de slaapkamer verspreidt stof zich razendsnel doordat je dekbed als magneet dient. Sla geen hoekje over en klop je dekbed regelmatig buiten uit en je zult zien dat je een stuk vrijer kunt ademen.

3. Je stemming wordt er beter van

Als je huis opgeruimd is, is de kans op een beter humeur groter. Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Personality and Social Psychology Bulletin zijn mensen die veel onafgemaakte huishoudelijke klussen hebben een stuk minder blij dan mensen die in een af en opgeruimd huis leven.

LEES OOK: Je huis schoonmaken in de meivakantie: 48 herkenbare stappen

4. Je beweegt onbewust meer

Stofzuigen, ramen wassen, dweilen, strijken, al deze activiteiten doe je met je lichaam en zorgen er dus voor dat je calorieën verbrandt. En daar ga je je weer fitter door voelen. Twee (of eigenlijk drie) vliegen in één klap dus. In dit artikel lees je precies hoeveel calorieën je verbrandt met welke huishoudelijke klus.

5. Je valt sneller in slaap

Slapen in een rommelige kamer is een stuk lastiger dan dat je in een frisse, opgeruimde kamer je nachtrust pakt. Volgens onderzoek van de Amerikaanse National Sleep Foundation slaap je 19 procent beter in een kamer waarin alles netjes is, dan in een slaapkamer vol troep.

6. Je gaat gezonder eten

Klinkt misschien niet heel voor de hand liggend dat je van een schoon huis ook gezonder gaat eten, maar dat is dus wel waar. Althans, dat zeggen de onderzoekers van de universiteit van Minnesota. Voor hun onderzoek aten de mensen die in een schone ruimte mochten eten een stuk gezonder dan de mensen die in een huis moesten eten dat niet was opgeruimd.

Voorjaarsschoonmaak maar dan anders: 5 tips om je hoofd leeg te maken

RD

Reageer op artikel:
Deze 6 verrassende voordelen heeft een voorjaarsschoonmaak op je gezondheid
Sluiten