De voorjaarsschoonmaak: met deze hacks is je slaapkamer zo schoon

Je slaapkamer is de kamer waar je in principe alleen maar hoeft te slapen (duh), al kunnen mensen het ook ‘belangrijk’ vinden om daar een fijne ruimte van te maken. Al kan dat best lastig zijn, er staan vooral praktische dingen in de slaapkamer. En de slaapkamer is meestal niet de grootste kamer van het huis. Toch zijn de praktische items vaak grote objecten, denk aan een bed en een kledingkast. Deze objecten kunnen genoeg stof vangen.

Eens in de tijd een grote schoonmaak houden in je slaapkamer is dus geen overbodige luxe. Laat het voorjaar daar nou hét perfecte moment voor zijn. Met deze hacks wordt het schoonmaken van je slaapkamer een eitje!

Bed

In een ‘vies‘ bed is een schrikbarende hoeveelheid mijten aanwezig – do we need to say more? Regelmatig je bed verschonen is dus een mustEen matrasbeschermer is ideaal voor om je matras, deze beschermer neemt namelijk veel lichaamsvocht op dat je ‘s nachts verliest, waardoor het matras – surprise surprise – beschermd wordt. Was vervolgens de matrasbeschermer iedere twee maanden op minimaal 60 graden. Daarnaast is het hygiënisch om je matras maandelijks om te keren, keer hem niet alleen van boven naar onder om, maar keer ook het voeteneind en hoofdeind om. Je kunt je matras ook stofzuigen, dit kun je het beste ook iedere maand doen.

Het is verstandig om minstens één keer per week het beddengoed te wassen op minimaal 60 graden. Dat zorgt er ook voor dat transpiratievocht minder snel doordringt in je matras.

Was je dekbed ook regelmatig. Een dekbed wassen gaat makkelijker dan veel mensen denken, het is wel belangrijk dat je checkt van welk materiaal je dekbed is gemaakt. Heb je bijvoorbeeld een donzen dekbed? Dan is het slim om een tennisbal (of meerdere) bij de wasmachine in te gooien. Een tennisbel? Jep, dat zorgt er namelijk voor dat het dons niet samenklontert, waardoor het dekbed lekker luchtig blijft. Met een wollen dekbed moet je wel voorzichtig zijn, deze kun je alleen wassen als er een waslabel aan zit waar op staat dat het kan. Een vlek op een wollen dekbed kun je verwijderen met groene zeep of ossengalzeep. Als je het dekbed niet kunt wassen, is het verstandig om hem te laten reinigen.

Het is ook hygiënisch om de ombouw van je bed regelmatig schoon te maken. Is de ombouw van glad materiaal? Dan kun je het makkelijk schoonmaken met vochtige doekjes en allesreiniger. Ombouwen van textiel kunnen met de stofzuiger worden schoongemaakt.

Vergeet je hoofdkussens ook niet met regelmaat schoon te maken. Hoofdkussens zijn namelijk magneten voor huidschilfers, nagelresten, haartjes en de micro-organismen die zich ermee voeden (aka huisstofmijt). De meeste hoofdkussens kunnen gewoon gewassen worden in de wasmachine, check het etiket van je hoofdkussen om te kijken wat het ideale wasprogramma is.

Tot slot kun je stof onder je bed niet vermijden, dat gebeurt gewoon. Het beste om dat te ‘voorkomen’ is door regelmatig onder je bed te gaan stofzuigen.

Nachtkastje

Hoe vaak maak jij je nachtkastje schoon? Vast niet iedere dag, en tóch is het belangrijk om je nachtkastje iedere dag schoon te maken. Elke nacht slaap je namelijk vlak naast het nachtkastje. Als je nachtkastje niet stofvrij is, zul je elke avond ongemerkt stof inademen en dat is weer niet goed voor je gezondheid. Het stofvrij maken van je nachtkastje kun je gewoon doen met een microvezeldoekje.

Kledingkast

Het is verstandig om je kast bij wisseling van de seizoenen ook even schoon te maken. En dan hebben we het over de kast helemaal schoonmaken. De buitenkant van je kledingkast kun je wekelijks schoonmaken met een sopje. Haal een paar keer per jaar de hele kast leeg en zuig hem goed uit, neem vervolgens de kast af met een vochtig doekje en allesreiniger.

Gordijnen + gordijnrails

Je gordijnen één voor één van de kleine ringetjes halen – best een priegelwerk. Gordijnen schoonmaken is dus best een klusje. Maar wat blijkt nou? Je kunt ook je gordijnen schoonmaken zonder hem van de rails te moeten halen. Met wodka! Doe wat wodka in een sprayflacon en spray je gordijnen onder. Wodka werkt antibacterieel, dus het haalt alle bacteriën uit je gordijnen.

Merk je dat je gordijnen wat stroef over de rails gaan? Dat kun je snel verhelpen door met een (stompje) kaars over de rails te wrijven. Zo gepiept!

Spiegel

We staan dagelijks voor de spiegel. Super vervelend als je spiegel niet goed schoon is. Af en toe je spiegel boenen zorgt er weer voor dat-ie gaat shinen. Dat kun je het betste doen door je spiegel net zo schoon te maken als ramen. Een sopje met heet water en wat afwasmiddel werkt het beste, neem de spiegel af met een microvezeldoek. Zie je wat strepen? Dat kun je weghalen met een natte prop krantenpapier!

Een andere manier om de spiegel schoon te maken is met zwarte thee, als je je spiegel met zwarte/donkere thee insmeert, wordt hij zo weer stralend schoon. Afnemen kan vervolgens met een krant of een doekje die geen stof achterlaat. Let wel op: de thee moet echt zwart zijn, drie theezakjes in je kopje kan prima.

Ben je benieuwd naar hacks voor de andere ruimtes in huis, zoals je keuken, badkamer en wasruimte? Daar hebben we ook een lijstje voor verzameld! Die vind je hier

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De voorjaarsschoonmaak: met deze hacks is je slaapkamer zo schoon
Sluiten