Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 25 mrt 2019
Leestijd: 6 minuten

De grote voorjaarsschoonmaak: met deze hacks is je woonkamer binnen no-time schoongemaakt

Er zullen maar weinig mensen zijn die echt staan te springen om aan de voorjaarsschoonmaak te beginnen, maar toch is het lekker om je huis voorjaarklaar te maken. Als we het jou iets makkelijker kunnen maken zodat je sneller van dit klusje af bent, doen we dat natuurlijk al te graag. Met deze supersimpele hacks krijg je je woonkamer een stuk sneller schoon.

Je woonkamer is waarschijnlijk het hart van je huis, het is dé plek waar het hele gezin het vaakst te vinden is. Des te belangrijker om deze eens even grondig aan te pakken tijdens de voorjaarsschoonmaak. Met deze hacks is je woonkamer zo weer spik en span!

Wanneer je nou wat schoon moet maken? Daar hebben we een handig overzicht voor gemaakt!

Het bankstel

Het is verstandig om je bank zo nu en dan te reinigen, des te langer kun je er van genieten. Hoe je dat doet? Het begint met je bank stofvrij en vrij van kruimels te maken, dat kun je gewoon met een stofzuiger doen. Dat gaat makkelijker als alle kussens van de bank kunnen worden gehaald. Vergeet niet langs alle kieren en gaten van de bank te gaan. Zodra dat gedaan is kan de grondige reiniging beginnen!

Heb je een bankstel van textiel? Dan kun je shampoo gebruiken als schoonmaakmiddel. Fijn, want gegarandeerd dat jij shampoo in huis hebt, helemaal handig dus wanneer je een vlek direct uit de bank wil halen. Je hoeft alleen maar even wat shampoo op de vlek te doen, even inmasseren met een vochtige doek en zodra het is gaan schuimen haal je het weer weg met een absorberende doek.

Ruikt je stoffen bank wat muf? Schoonmaakazijn is dé oplossing. Vul een plantenspuit voor de helft met schoonmaakazijn en de andere helft met water. Spray de bank vervolgens in van een afstandje en laat het vervolgens een nacht intrekken. Als je bank daarna nog steeds stinkt, kun je het nog een keer herhalen.

Kan je bank wel een opfrisbeurt gebruiken? Een sopje van soda kan een andere oplossing zijn om je bank te reinigen. Doe een paar scheppen soda in heet water en laat het goed oplossen. Laat het sopje in een spons intrekken en neem vervolgens de bank (of stoel) af. Dep vervolgens met een doek het oppervlakte droog en je zult zien dat je bank een flinke oppepper heeft gekregen. Let wel op: deze manier is dus niet specifiek voor het verwijderen van vlekken, eerder voor een opfrisbeurt.

Vloerkleed

Tapijten houden meer stof vast dan je met het blote oog kunt zien, het kan snel een stofnest worden. Regelmatig stofzuigen is verstandig en daar doe je goed aan, maar dat haalt maar een deel van het stof weg. Je kunt er voor kiezen om met je tapijt te laten reiniger door professionals, maar dat is best prijzig.

Je kunt het ook zelf doen, bijvoorbeeld door te borstelen met azijn. Meng 1 deel azijn op 10 delen water. Gebruik een stevige spons of een doek, zorg er wel voor dat wat je gebruikt niet te nat is. Je zult merken dat het tapijt er binnen no-time weer netjes uitziet. Laat het minimaal een uur drogen in een goed geventileerde ruimte.

Een stoomreiniger kan ook een handig hulpmiddel zijn! Stofzuig je tapijt grondig voordat je ermee aan de slag gaat, vul de stoomreiniger met water. Je kunt ook nog een speciaal schoonmaakmiddel voor tapijt toevoegen. Beweeg vervolgens met het stoomapparaat over je tapijt. Laat het tapijt na behandeling helemaal drogen (en zorg dat de ruimte goed geventileerd is).

Televisie 

We doen het eigenlijk te weinig, onze televisie een schoonmaakbeurt geven. En dat is jammer, want je televisie gaat veel langer mee als je het zo nu en dan goed schoonmaakt. Bovendien kijkt het toch net wat lekkerder op een scherm zonder vette vingerafdrukken, niet? Hoewel er allerlei reinigingsproducten speciaal voor televisies te koop zijn, is de beste manier om je flatscreen televisie schoon te maken gewoon met een simpel microvezeldoekje.

Zet de televisie helemaal uit en laat hem ook helemaal afkoelen (door de stekker uit het stopcontact te halen). Maak je doekje een beetje vochtig en neem het scherm voorzichtig ermee af. Spoel het doekje uit en vergeet de omranding van de televisie niet schoon te maken. Tada, daar staat de televisie weer te shinen!

Lampen

Lampenkappen zijn echte stofvangers. Op zijn tijd een doekje over de lampen (en dan vooral de lampenkappen) halen is geen overbodige luxe. Er zit wel een verschil in de reiniging van een stoffen, glazen of RVS kap. Een stoffen lampenkap kun je bijvoorbeeld makkelijk schoonmaken met een zachte doek of een kledingroller. Een glazen lampenkap is nog makkelijker te onderhouden, met een plumeau kun je zo’n kap al snel stofvrij maken. Wil je de kap iets grondiger schoonmaken, kun je dat doen met lauw water en wat afwasmiddel. Bij die optie is het wel belangrijk om het glas direct te drogen, anders kunnen opdroogplekken ontstaan. Een zachte, vochtige doek kun je gebruiken bij verlichting met een RVS buitenkant. Wrijf het na het schoonmaken droog met een theedoek om streepvorming te vermijden.

Salontafel

Als je salontafel van hout is, kun je gewoon met middelen uit je keukenkastje werken. En dan niet de agressieve schoonmaakmiddelen, maar middelen als schoonmaakazijn, soda of groene zeep werken super goed. Groene zeep is een goed middeltje om verschillende soorten houten tafels schoon te maken. Maak een sopje met een lepeltje groen zeep in lauw water. Dompel een spons in het mengsel en schoonmaken maar!

Kringen op de eettafel

Het kan voorkomen dat er op je houten eettafel wat kringen door glazen en kopjes staan. Door er een beetje Vaseline op te smeren en het een nachtje in te laten trekken, kun je het er de volgende dag zo afhalen!

Kaarsvet

Gezellig de kaarsjes aangestoken? Grote kans dat je aan het einde van de avond wat kaarsvet hebt gemorst. Geen paniek, dit heb jen namelijk zo schoongemaakt! Als je kaarsvet van een glazen oppervlak wil verwijderen, kun je eerst proberen om het met een warme spons weg te halen. Als dat niet lukt, kun je een ruitenkrabber of een scheermesje gebruiken.

Als je kaarsvet van een houten oppervlak wil verwijderen, is het belangrijk dat je geen mesje gebruikt. Probeer eerst het kaarsvet weg te krabben met je handen, zet er vervolgens de föhn op (let op: niet op de warmste stand). Je raadt het al, het kaarsvet wordt vloeibaar en zodoende kun je het makkelijk weghalen met bijvoorbeeld keukenpapier!

Wil je het laatste stompje kaarsvet uit je kandelaar verwijderen? Dat kan heel makkelijk met vaseline! Smeer voortaan voordat je een kaars in de kandelaar doet, eerst wat Vaseline in de binnenkant.

Ben je benieuwd naar hacks voor de andere ruimtes in huis, zoals je keuken, badkamer en wasruimte? Daar hebben we ook een lijstje voor verzameld! Die vind je hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme