Sherita Jager
Sherita Jager Kids 4 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Voorlezen uit e-books zorgt voor minder interactie tussen ouder en kind

Fan van e-books voor kinderen? Wij ook! Toch is het e-book voor jonge kinderen geen goede vervanger van een papieren boek, blijkt uit een recente studie. Geprinte boeken verhogen de interactie tussen ouder en kleuter, in tegenstelling tot een e-book.

Veel voordelen aan een e-book

Elektronische boeken zijn ruimtebesparend, vaak goedkoper, en ook nog eens interactief. De meeste e-books maken geluid en bewegen: heel aantrekkelijk voor zowel ouders als kinderen. Logisch dan ook dat de verkoop van e-books of het lezen op andere elektronische apparaten stijgt. Maar een nieuwe studie gepubliceerd door het tijdschrift Pediatrics, laat zien dat peuters die van een scherm lezen, minder snel contact met hun ouders hebben dan kinderen die lezen uit een traditioneel boek.

Minder interactie tussen ouder en kind

Onderzoekers filmden 37 ouder-peuter duo’s die gedurende 5 minuten verschillende verhalen uit de Little Critter-serie lazen. De verhalen werden gelezen in drie verschillende formaten: elektronische tablets met geluidseffecten of animaties, standaard elektronische apparaten en gedrukte boeken. Vervolgens werd het contact tussen ouder en kind gemeten. De resultaten lieten zien dat ouders en peuters minder praten als ze een met elektronische boek aan het lezen waren, en dat de interactie tussen beiden lager was.

Het gedrukte boek: de gouden standaard

Hoewel er steeds meer e-books worden verkocht, blijven gedrukte boeken de gouden standaard van ouder-kind interactie. Dr. Tiffany Munzer – de hoofdauteur van de studie: “Ons doel is niet om het moeilijker te maken voor ouders, maar om hen te helpen zich te concentreren op activiteiten die interacties met hun kinderen veroorzaken.”

Een gedrukt boek is persoonlijker

“Het gedrukte boek is een heel mooi iets, omdat elke ouder en kind op een andere manier omgaan met een gedrukt boek”, voegt Dr. Munzer eraan toe. “Ouders kennen hun kinderen goed en weten goed hoe ze een papieren boek tot leven moeten brengen om die magie te creëren.” Een papieren boek zorgt voor een gepersonaliseerde ervaring: Papa leest anders voor dan mama en oma doet het weer anders. En elke keer kan een personage uit een boek anders zijn, door bijvoorbeeld een andere stem te hebben. Daarnaast kun je bij geprinte boeken zonder tekst helemaal zelf het verhaal bedenken. E-books daarentegen doen al dat werk voor je.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voorlezen uit e-books zorgt voor minder interactie tussen ouder en kind
Sluiten