Sterre Touw
Sterre Touw Kids 12 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom huisdieren ervoor zorgen dat je kind beter wordt in lezen

Heb je thuis een hond, een kat, een konijn of een hamster hebt rondlopen? Ze kunnen zich wel eens bijzonder nuttig maken. Laat je kind hun leesboekjes aan het huisdier voorlezen. Zo krijgen ze plezier in het lezen en schiet hun leesvaardigheid omhoog!

De populaire kinderboekenschrijfster Dav Pilkey en onderzoekers van de School of Veterinary Medicine van UC Davis zijn ervan overtuigd dat de leesvaardigheid van kinderen enorm zal groeien wanneer je ze hardop laat voorlezen.

LEES OOK: 8 x tips hoe je je kind op een leuke manier kunt leren lezen

Voorlezen aan je huisdier

Voorlezen aan de hond of kat is natuurlijk een stuk leuker dan aan mama. Want van mama moet je de hele tijd extra goed op de uitspraak van de ‘p’ en de ‘t’ letten. En of de donzige luisteraars nu echt luisteren maakt ook helemaal niet uit. Een huisdier kan voor kinderen een soort vriendje zijn, waarmee ze graag dingen delen. Zo ook het leren lezen. Bij hun huisdier ervaren kinderen veel minder de angst om afgerekend te worden. Zet ze dus samen bij de kachel neer en laat je kind haar lievelingsboek aan de hond voorlezen. Een win-win situatie, want nu heb jij de tijd om lekker wat voor jezelf te doen. (En stiekem mee te luisteren).

Moet je eens horen Fikkie…

Het onderzoek toonde aan dat het voorlezen helpt bij het ontwikkelen van concentratie en wordt hun vocabulair met ongeveer 30 procent uitgebreid.  Door er een leuke draai aan te geven creëren kinderen een positieve houding richting school. In de UC Davis-studie bezocht een groep kinderen tien weken lang, één keer per week, een paar reddingshonden die ze elke keer ongeveer 15 tot 20 minuten hardop voorlazen. Bijna 75 procent van hun ouders lieten weten dat de leesvaardigheid van hun kind omhoog ging en zij veel meer zelfvertrouwen hadden gekregen. Misschien een reden om toe te geven aan het gesmeek om een puppy?

LEES OOK: Hoe dit kinderboek mijn kijk op het opvoeden van mijn zoon veranderde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom huisdieren ervoor zorgen dat je kind beter wordt in lezen
Sluiten