Waarom het voorlezen van kinderen van belang is, en zo word je er een baas in
Door verhalen aan je kind voor te lezen, worden ze niet alleen voorbereid op wat straks op school te wachten staat, maar het verandert hun hersenen ook – ten goede. Het stelt ze bloot aan woorden die ze misschien nog niet eerder gehoord hebben en het helpt de ontwikkeling te stimuleren.
Als je je voorleesvaardigheden wilt opfrissen en meer wilt weten waarom het voorlezen een leuk onderdeel van de dag moet zijn, ben je aan het goede adres:
1. Begin vroeg
De voordelen van het samen lezen met je kind zijn langdurig, het bevordert jullie band, de geletterdheid en de taalvaardigheid. Elke dag voorlezen aan kinderen die 4 of 5 jaar oud zijn, heeft een positief effect op hun leesvaardigheden. Ook later in het leven.
2. Laat je kind leiden
Wanneer je je kind aanmoedigt om het boek uit te kiezen wat jullie vervolgens samen gaan lezen, ziet je kind dat je geïnteresseerd ben in zijn ideeën en dat je graag wilt luisteren. Het stelt je kind ook in staat om zijn eigen interesses te volgen. Misschien vind je het inmiddels vermoeiend dat je 128 keer hetzelfde verhaal voor moet lezen, maar herhaling is slechts een van de manieren waarop je kind leert, waardoor neurale verbinding in de hersenen worden versterkt en het helpt hem te focussen op verschillende elementen in het verhaal iedere keer wanneer je het vertelt.
3. Ga lekker liggen en moedig je kind aan om mee te doen
Een verhaaltje voorlezen is het perfecte moment om samen met je kleine te kroelen. Kinderen die genoeg knuffels krijgen zijn minder angstig en worden gelukkiger volwassener. Tijd om dus lekker te knuffelen, pak een dekentje erbij en geniet van deze gezelligheid!
4. Wijs naar de woorden en afbeeldingen terwijl je het voorleest
Help je kind het verhaal te volgen door te wijzen wat er op de afbeelding staat en aan de hand is en hoe dat bij de woorden hoort. Je kind is nieuwsgierig, of het nou gaat om kleuren, vormen of gezichten. Hardop lezen legt je kind ook bloot aan veel woorden die je misschien niet in het dagelijkse leven gebruikt en dat heeft ook weer voordelen. ‘Lezen gaat verder dan de gemakkelijke versie van communiceren. Het neemt je mee naar een andere wereld en daagt je uit,’ zegt Dominic Massaro, een hoogleraar in de psychologie. Voorlezen zorgt ervoor dat je kind al vroeg zijn vocabulaire en grammatica uitbreidt.
5. Heb geen haast
Vijf minuten langer een verhaaltje voorlezen zorgt er echt niet voor dat de rest van je leven vertraagd is. Neem de tijd terwijl je door het verhaal reist, houdt een rustig tempo aan en maak de woorden levend voor je kind. Heb plezier en wees speels. Je kunt verschillende karakterstemmen gebruiken en je moet vooral niet verlegen zijn om van het voorlezen een toneelstuk te maken. Het kan ook zijn dat je kind wordt afgeleid of ineens vragen gaat stellen – die niet over het verhaal gaan, dat hoort allemaal bij het leer- en het leesproces.
6. Praat over het verhaal
De concepten in het verhaal kunnen ook buiten de pagina’s van het boek leven. Praat over wat er gaat gebeuren wanneer je voorleest, maar ook wanneer je klaar bent met lezen. Je kunt het verhaal opnieuw bekijken en er nog even over praten tijdens de dag. Breng verhalen tot leven.