Mind 30 dec 2016 Lizette van Loenen

Voornemens voor 2017 volhouden doe je op deze ene gekke manier

‘Ik ga meer tijd voor mezelf nemen.’ En dan in de derde week van januari alweer vergeten dat je jezelf dit voornemen hebt opgelegd. Het is ook niet de beste manier om jezelf iets op te leggen, zeggen onderzoekers. Jezelf vragen stellen werkt veel beter.

Denk je dat streng genoeg naar jezelf toe zijn ervoor zorgt dat voornemens standhouden? Helaas. Meer dan 100 studies gedurende 40 jaar zijn uitgevoerd door vier grote universiteiten in Amerika met als onderzoeksveld goede voornemens (blijkbaar leeft het), en je houdt ze dus veel langer vol als je ze in vraagvorm aan jezelf ‘oplegt’, blijkt daaruit.

goede voornemens

LEES OOK: 25 x goede voornemens die peuters maken

Het vraageffect

De bevindingen van het grote onderzoek werden ter discussie gesteld in het Journal of Consumer Psychology, waar naar voren kwam dat het ‘vraageffect’ een positieve werking heeft op onze voornemens. Je houdt ze namelijk zes maanden langer vol als je ze vragend aan jezelf oplegt. Vragen hebben een psychologisch effect, waardoor je jezelf er langer en positiever aan herinnert. Gesloten vragen werken volgens onderzoeker Dave Sprott het beste.

Het is beter jezelf geen deadline op te leggen

‘Ik ga sporten’ levert minder op dan ‘zal ik gaan sporten?’ Het klinkt best gek omdat het veel logischer klinkt dat iets werkt als je het je ferm voorneemt. De vraag simpel houden werkt het beste – als je er namelijk simpelweg ja of nee op kunt antwoorden triggered die ja een psychologische respons in je hersenen die je gedrag vervolgens beinvloeden. Oh, en nog een tip van de onderzoekers. Het is beter jezelf geen deadline in tijd op te leggen.

Het ‘vraagefffect’ kun je overigens ook toepassen bij andere sociale aspecten zoals het stereotyperen van mensen, milieubewust leven of het leren van een toets.

Ieder jaar weer. 11 goede voornemens die alle moeders hebben gemaakt (en weer gebroken)

Hoofdfoto: Jamie Street

Daily Mail

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Voornemens voor 2017 volhouden doe je op deze ene gekke manier
Sluiten