Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 8 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

De voorschool: alles wat je erover moet weten

De peuterspeelzaal, crèche, gastouderopvang, buitenschoolse opvang, oppasoma- en opa en de voorschool: er zijn nogal wat opties qua kinderopvang en in de zoveel tijd verandert er ook weer van alles.

Je wilt voor je kleine natuurlijk de beste opvang. Misschien zit je er aan te denken om je kleine naar de voorschool te brengen. Wij zetten alles voor je op een rijtje over de voorschool:

Wat is de voorschool?

De voorschool, ook wel bekend als groep nul of peuterschool, is een opvangvoorziening waar kinderen die 2 tot 4 jaar zijn al spelend leren: er wordt gewerkt met een educatief programma en er is veel aandacht voor onder andere taalspelletjes, tekenen, luisteren, zingen en bewegen. De VVE (voor- en vroegschoolse educatie) is voor peuters en kleuters met een taal- of onderwijsachterstand. Ook kinderen zonder achterstand kunnen naar de voorschool. De voorschool bereidt kinderen voor op de basisschool, zodat de overgang daar naartoe makkelijker wordt.

Wat is het verschil tussen een voorschool en een vroegschool?

VVE wordt onderverdeeld in voorschoolse- en vroegschoolse educatie.

Voorschoolse educatie is voor peuters van 2 tot 4 jaar. Op die manier kunnen kinderen op een speelse manier een educatief programma volgen en hun eventuele achterstand inhalen voordat ze naar school gaan. Kinderopvangorganisaties bieden voorschoolse educatie aan.

Vroegschoolse educatie is voor kleuters uit groep 1 en 2. Kinderen kunnen op een speelse manier hun achterstand inhalen voordat ze aan groep 3 beginnen. Basisscholen zijn verantwoordelijk voor de vroegschoolse educatie.

Het verschil in voorscholen

Alle voorscholen zijn onderdeel van een kinderopvangorganisatie en werken allemaal met een erkend educatief programma, vastgesteld voor VVE. Alle voorscholen werken samen met minstens één basisschool. Het uitgangspunt van de voorschool is dat peuters 15 uur per week naar de voorschool kunnen. Hoe de voorschool de 15 uur over de week is verdeeld kan verschillen per voorschool, maar is wel altijd in minimaal 3 dagen per week.

Voorschool en basisschool

De meeste basisscholen werken samen met minstens één voorschool, maar soms ook met meerdere. Binnen die samenwerkingen maken ze afspraken, soms zijn er ook gezamenlijke activiteiten. Omdat het in samenwerking is met een basisschool, sluit het programma en de werkwijze van de voorschool aan bij het programma en de werkwijze van groep 1 en 2 van de basisschool. Je zou kunnen kiezen voor de voorschool die samenwerkt met de basisschool die je op het oog hebt voor je kind. Het kan zelfs ook zo zijn dat de voorschool is gevestigd in de basisschool. Toch ben je helemaal vrij om te kiezen welke school je kiest, er is geen verplichting om na de voorschool over te stappen naar de bijbehorende basisschool waar de voorschool mee samenwerkt. Dat kan ook juist voordelig uitpakken, je kind kan namelijk voorrang krijgen bij de basisschool als hij daar al met een VVE-indicatie op de voorschool heeft gezeten.

Wat is een VVE-indicatie?

De voorschool is dus voor alle peuters van 2 tot 4 jaar, ook zonder taalachterstand. Je kunt de voorschool dan zien als extra voorbereiding voor de basisschool zien of als optie om de achterstand van je kleine op speelse manier te laten inhalen. Als je kind kans heeft op een taal- of onderwijsachterstand, krijg je tijdens het 14 maanden-consult bij het OKT (Ouder- en Kindteam) het advies om je kleine aan te melden voor de voorschool. Dat advies heet een ‘voorschoolindicatie’ of ‘ja-indicatie’. Ook met een indicatie, ben je niet verplicht om je kind naar de voorschool te laten gaan.

Wat kost de voorschool?

Wanneer je je kind naar een voorschool wil laten gaan, betaal je als ouders een inkomensafhankelijke bijdrage. De eigen bijdrage wordt zo laag mogelijk gehouden voor ouders met een laag inkomen en peuters met risico op een taalachterstand, zodat zoveel mogelijk peuters gebruik kunnen maken van de voorschool.

In 2019 wordt de verplichte inkomensafhankelijke ouderbijdrage ook nog verlaagd. Ouders met de laagste inkomens betalen nu ongeveer €22 per maand, in 2019 wordt dat ongeveer €17 per maand.

Is de voorschool effectief?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van VVE. De resultaten van deze onderzoeken zijn eigenlijk wisselend. Wel is te zien dat het effect internationaal groot is. Met name in de VS, waar ook de meeste onderzoeken zijn uitgevoerd, zijn duidelijke resultaten te zien op het tegengaan van achterstanden. Wat bijdraagt aan de effectiviteit van voorscholen in het buitenland zijn de intensiviteit van de aanpak, de kwaliteit van de inzet en de mate van achterstand.

Ook Nederland is onderzocht, maar daar bleek het effect van de VVE nihil in 2015. Bij een analyse van 21 Nederlandse studies naar VVE zijn er geen verschillen in de opbrengsten te zien in vergelijking met kinderen die geen VVE-programma hebben gevolgd. Hier zijn ook enkele redenen voor te noemen volgens de onderzoeker, zoals het feit dat het aantal uren voorschool relatief beperkt is en de inzet meestal vooral gericht is op het kind en niet op het gezin.

In 2009 is ook een cohortonderzoek gestart waarbij kinderen gevolgd werden om te kijken of de achterstand van kinderen die naar een voorschool gaan afneemt. De conclusie van dit onderzoek is dat de achterstand niet helemaal wordt ingelopen, maar wel afneemt.

Op basis van onder andere deze onderzoeken zijn kwaliteitseisen voor VVE wettelijk aangepast, zo ook het aantal uren voorschool naar 15 uur per week.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De voorschool: alles wat je erover moet weten
Sluiten