Het 10 minuten gesprek: met deze vragen ben je voorbereid
Met kids op de basisschool heb je er een paar keer per jaar mee te maken: het 10 minuten gesprek. Voor je kroost vaak een spannende tijd en voor jou een handig moment om eens bij te praten met de leerkracht en te vragen naar het schoolleven van je kind. Even een heads up: hoe staan de zaken ervoor.
Het 10 minuten gesprek
Zijn er dingen die je moet weten? Komt je kind goed mee op school? Tijdens het 10 minuten gesprek kun je dit soort vragen stellen. Nu lijken 10 minuten misschien heel kort voor zo’n gesprekje, maar met een beetje voorbereiding kom je een heel eind. Maak bijvoorbeeld een lijstje met vragen die je écht wilt stellen, zodat je zeker weet dat je niks vergeet en alles komt te weten over hoe je kind het doet op school. Dit zijn vragen die je kunt stellen tijdens het 10 minuten gesprek:
Hoe is mijn kind in de klas?
Op deze manier kom je er in een 10 minuten gesprek achter hoe je kind zich gedraagt in de klas. Dit kan soms verschillen met hoe een kind thuis is. Stel ook vragen als: is hij/zij druk? Kan hij/zij zich goed concentreren? Durft hij/zij vragen te stellen? Je weet nu meer hoe je kind het doet op school en waar je misschien op in kunt spelen. Vraag de leerkracht ook om zijn mening.
Heeft mijn kind veel vriendjes en vriendinnetjes?
Met welke kinderen gaat mijn kind op school veel om en hoe gedraagt hij/zij zich tegenover andere kinderen in de klas? Deze vragen zeggen veel over de sociale aspecten en hoe hij of zij is in de omgang met anderen. Je wilt natuurlijk ook graag weten als je kind misschien iets minder goed in de groep valt.
Wanneer is je spruit echt in zijn element?
Het is goed om te weten wat je kind leuk vindt om te doen op school en waar hij/zij goed in is. Misschien ontdek je wel nieuwe dingen.
Komt hij goed mee met de rest?
Je wilt natuurlijk dat je kind zich fijn voelt in de klas en niet tegen school op ziet. Daarom kun je vragen stellen over het niveau en het schoolwerk. Past het niveau bij je kind? Kan je spruit zijn/haar taken op tijd afkrijgen? En hoe gaat dat in vergelijking tot de andere kinderen. Met het stellen van deze vragen tijdens het 10 minuten gesprekje kun je een beetje zien hoe jouw kind het doet tegen opzichte van de norm.
Stel vragen aan de hand van het rapport
Heeft je kleine een enorm tegenvallende beoordeling op zijn rapport staan? Vraag dan tijdens het 10 minuten gesprek eens of de leraar ook een idee heeft hoe dat kan. Vraag dan ook eens welke vakken hem/haar juist het beste af gaan en of ze uit dat vak ook het meeste plezier halen.
Hoe kan ik mijn kind thuis helpen?
Misschien gaan niet alle vakken zo lekker of heeft je kind moeite met de omgang met mede klasgenootjes, maar heb je geen idee hoe je hierbij kunt helpen. Op welke manier kun je helpen met huiswerk? Wat voor begeleiding kun je je kind geven op het gebied van vriendjes en vriendinnetjes? Hoeveel tijd gaat daar in zitten buiten school om? Het 10 minuten gesprek is een goed moment om deze vragen te stellen.
Zijn er ook klassenregels?
Je zou kunnen vragen of er ook bepaalde regels gelden in de klas en of je spruit zich hier ook aan houdt. Hoe gaan andere kinderen uit de klas hier mee om? Naast dat je graag van alles over je kind wilt weten ben je vast ook benieuwd naar de schoolomgeving.
Hoe gaan jullie om met traktaties en verjaardagen?
Tegenwoordig mag je niet op alle scholen meer trakteren. Hoe geldt bij jouw kind in de klas? En als er nog wel getrakteerd mag worden: is alles toegestaan? Het is ook handig om te weten hoe de meester of juf van jouw kleintje denkt over het uitdelen van uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes. Misschien heeft de school dit liever niet in de klas, maar mag het wel op het schoolplein. Good to know om teleurstellingen te voorkomen.
Hoe kunnen we het makkelijkste in contact komen als er iets is?
Dit is goed om te weten voor het geval je nog vragen hebt. Want ja, ondanks de goede voorbereiding blijven het maar 10 minuten waar je al je vragen in kunt stellen.