Janne Vogel
Janne Vogel Relatie 3 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Do’s en don’ts om de vrede te bewaren in je relatie

Een perfecte relatie bestaat niet. Zelf de meest gelukkige koppels hebben af en toe een slechte periode. Dat jullie niet precies hetzelfde zijn houdt het spannend, maar kan soms best een uitdaging zijn. Heb jij je soulmate gevonden en wil je niets liever dan samen honderd worden? Lees dan even mee.

Er bestaat natuurlijk geen gedetailleerde handleiding of wetenschap die ervoor zorgt dat je relatie stand houdt, maar er zijn wel een aantal universele do’s en don’ts.

1. Haal absoluut geen oude koeien uit de sloot

Heb het erover, kom er samen uit, en ga verder. In elke ruzie weer terugkomen op dat incident van anderhalf jaar geleden, veroorzaakt alleen maar meer drama. Teruggaan naar een onderwerp dat ooit een ruzie veroorzaakte, veroorzaakt er gegarandeerd nog eentje. Relationship science.

2. Verwacht niet dat je partner dingen hetzelfde doet als jij

Jullie zijn allebei anders en hebben (gelukkig) niet over alles dezelfde mening. Als jij je handdoeken het liefst verticaal opvouwt en vervolgens tot een rolletje draait is dat prima, alleen kun je niet verwachten dat hij ze net zo zal rollen. Laat hem zijn gang gaan of zorg dat jij de handdoeken vouwt, als je je er zo aan stoort.

3. Ga nooit boos slapen… tenzij je het graag wil

Het ‘ga nooit boos slapen’ advies klinkt je vast bekend in de oren, maar soms is het oké om ergens een nachtje over te slapen. Dus, als je echt pissig bent en toevallig ook nog moe, ga naar bed. Probeer het morgen nog een keertje. Of blijf wakker en los het samen op. Doe vooral wat goed voelt.

4. Scheld elkaar niet uit

Je meent er waarschijnlijk niks van, maar je kunt je woorden niet meer terugnemen. We zijn volwassenen, dus laten we ook zo praten.

5. Gebruik geen woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’

Ook al ruimt je wederhelft nooit de vaatwasser uit en laat jij altijd je lege shampoo flessen in de douche slingeren, woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’ zijn vaak toch een beetje overdreven. Waarschijnlijk zullen ze alleen maar zorgen voor een gespannen sfeer of escalatie. Wil je niet.

LEES OOK: 30 grappige redenen waarom het heerlijk is om getrouwd te zijn

6. Wees eerlijk over je gevoelens

Het is makkelijk om eerlijk te zijn over dingen die geen consequenties hebben, maar eerlijk zijn over je diepste gevoelens is lastig. Toch is het belangrijk om alles met je partner te delen en te praten over wat je voelt. Tip: subtiele hints werken niet.

7. Zorg dat je een eigen leven hebt

Om het maar even zo te zeggen: gedeelde interesses en vrienden zijn leuk, een gezamenlijk Facebook-account iets minder.

8. Geef je partner de tijd om af te koelen

Ga niet bovenop de nek van je pissige partner zitten als hij hier duidelijk even geen behoefte aan heeft. Elkaar de tijd en ruimte geven om af te koelen, maakt dat de zaken niet écht escaleren.

9. Bied je excuses aan

Natuurlijk is het vervelend om toe te geven dat je fout zit, maar je kunt nu eenmaal niet altijd gelijk hebben. Als je het bij het verkeerde eind hebt, geef dat dan toe en zeg sorry. Zorg wel dat je je sorry meent; een geïrriteerde of sarcastische ‘sorry’ telt niet, die maakt dingen erger.

10. Maak tijd voor je partner, hoe druk je ook bent

Support elkaar, luister naar elkaar, en maak elkaar aan het lachen – wees aanwezig en maak van elkaar een prioriteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Do’s en don’ts om de vrede te bewaren in je relatie
Sluiten