Zó leer je je kinderen de juiste vrienden uit te kiezen

Als je je kinderen ziet opgroeien, kan het zijn dat je gaat nadenken over wat voor vrienden je kinderen uitkiezen. Zouden ze later nog met de vrienden omgaan die ze op de basisschool hebben ontmoet?

Zou het niet ideaal zijn als wij vrienden voor ze konden uitkiezen? Maar, omdat kinderen natuurlijk hun eigen gang moeten gaan, is het beste wat we kunnen hopen dat ze naar onze tips zullen luisteren. Deze “regels” zorgen ervoor dat je kinderen goede vriendschappen sluiten.

Kies vrienden die het beste in je naar boven halen

Vrienden zijn er niet om je slecht te laten voelen over jezelf. Ze zouden niet over je moeten oordelen. Kies vrienden die je goed over jezelf laten voelen en waar je samen je prestaties mee kunt vieren.

LEES OOK: Onderzoek bewijst: gemene vrienden zijn juist je beste vrienden

Kies vrienden die zich naar hun leeftijd gedragen

Doe wat je wil doen, ongeacht je leeftijd. Speel met barbies terwijl je op de middelbare school zit, als dat is wat je wilt. Kies vrienden die ook niet te snel opgroeien en aan je zijde blijven. Je hebt je hele leven nog om uit te zoeken hoe Instagram en Snapchat werken. Het is niet het einde van de wereld als je dat op je 12e nog niet begrijpt.

Kies vrienden die aardig zijn

Je hoeft geen vrienden met iedereen te zijn, maar je moet wel aardig tegen iedereen zijn. Kies vrienden die anderen ook niet bekritiseren achter hun rug om. Sluit niemand buiten.

Kies vrienden met normen en waarden

Kies vrienden met allerlei achtergronden, zo word je open-minded. Kies vrienden die niet bang zijn om regels te volgen als niemand anders dat doet.

LEES OOK: Wetenschap bewijst: vrienden zijn belangrijker dan familie

Kies vrienden die real met je zijn

Zelfs als volwassenen ben je altijd op zoek naar échte vrienden. Kies geen vrienden die zich voordoen als iemand die ze niet zijn. Kies vrienden die er altijd voor je zijn, ook als het even moeilijk wordt.

Misschien wel de belangrijkste les voor je kind(eren): vrienden komen en gaan, dus schrik niet als je er eentje verliest. Het is altijd lastig als zoiets gebeurt, maar échte vrienden blijven altijd bij je – ongeacht de afstand tussen jullie.

Reageer op artikel:
Zó leer je je kinderen de juiste vrienden uit te kiezen
Sluiten