Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijk 30 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Bente (30): ‘Mijn vriendin is nu écht te ver gegaan’

We kennen het allemaal: die beste vriendin die nét iets te jaloers is. Zo heeft Bente (30) een goede vriendin die haar al jaren kopieert. De kersverse moeder heeft tot nu toe alles geaccepteerd, maar nu is de maat vol.

“Eerst voelde ik me gevleid, maar ik voelde dat het iets te ver ging.”

Eenzaam in Amsterdam

“Op mijn 25ste verliet ik mijn vertrouwde dorpje in Brabant voor het grote Amsterdam. Mijn relatie was net voorbij, en ik besefte dat mijn werk me niet meer gelukkig maakte. Ik solliciteerde bij een start-up in hartje Amsterdam en voor ik het wist stond ik met een verhuiswagen voor mijn nieuwe appartementje in de Pijp.

Toch veranderde mijn enthousiasme snel in eenzaamheid. Ik kende niemand in de stad en hoewel mijn collega’s heel aardig waren was het moeilijk om een echte vriendschap op te bouwen. Tot ik Maxime leerde kennen. Na een yogales kwam ze naar me toe en complimenteerde me over mijn sportlegging. We raakte aan de praat en besloten spontaan om samen te gaan lunchen. Tijdens die lunch was Maxime heel nieuwsgierig. Ze wilde alles over mij weten, en aangezien ik die aandacht gemist had vertelde ik maar al te graag over alles wat er in mijn leven speelde.

We werden meteen heel hecht, en zagen elkaar bijna iedere dag. Maxime werd met de dag enthousiaster over mij. Ze vond iedere outfit geweldig, ze vond mijn huis het einde, en toen ik met een jongen ging daten was ze helemaal fan van hem. Ze was zelfs zó enthousiast dat ze mij langzaam ging kopiëren. Ik kon best veel accepteren maar nu is ze echt te ver gegaan.

Het begon met dezelfde sportlegging. Daarna dezelfde yogamat. Vervolgens kocht ze dezelfde schoenen, jassen of truien. Soms was ze bij mij en vroeg ze of ze een trui van mij mocht lenen. Die droeg ze dan non stop. Eerst voelde ik me gevleid, maar ik voelde dat het iets te ver ging.

Dat was een omslagpunt voor mij

Op een dag was ik aan het werk op kantoor, en wie denk je dat binnenkwam? Maxime. Met een blij hoofd kwam ze met mijn baas binnengelopen met de mededeling dat ze daar kwam werken. Dat was een omslagpunt voor mij. Ik ben van nature niet iemand die graag een confrontatie aangaat maar nu moest ik er toch echt iets van gaan zeggen. Ik heb haar toen wel gevraagd wat haar bedoelingen waren, en verteld wat ik zo vervelend vond. Ze lachte het weg en zei dat het allemaal ‘toeval’ was.

Niet veel later kwam een appartement vrij in mijn gebouw, en ja hoor. Mevrouw trok erin. Ze woonde nu letterlijk in het appartement onder mij en iedereen die Amsterdam een beetje kent weet hoe gehorig die oude huizen zijn. Als ik bijvoorbeeld muziek luisterde, hoorde ik even later precies hetzelfde liedje uit haar appartement komen. Het werd gewoon lachwekkend.

Ondertussen had ik een vriend gekregen, waar Maxime natuurlijk helemaal fan van was. Ze volgde hem meteen op Instagram en reageerde op iedere story of post. Als mijn vriend bij mij was kwam ze weleens langs. Ik hield haar zoveel mogelijk op afstand maar ze wist zich altijd op te dringen. Voor ik het wist raakte ze aan de praat met mijn vriend en ze vroeg hem zelfs of hij nog een leuke broer had. Tot mijn grote ongeluk had hij die wel. Zijn broer was twee jaar ouder en jawel, zo vrijgezel als maar zijn kon.

Met z’n allen aan het kerstdiner

Maxime ging ervoor. Ze stuurde zijn broer een berichtje en voor ik het wist zaten we met z’n allen aan het kerstdiner. Mijn vriend ziet er het kwaad niet van in en zegt dat ik gevleid moet zijn. ‘Het is toch geweldig dat iemand jou als voorbeeld ziet?’ zegt hij dan, maar ik denk daar anders over.

Een jaar na dat kerstdiner raakte ik namelijk zwanger. Iedereen was ontzettend blij voor me. Maxime natuurlijk ook. Je kunt het bijna niet geloven maar een half jaar later stond Maxime voor mijn deur met het ‘o zo geweldige nieuws’. Ze was ook in verwachting.

Mijn zoontje Ray is ondertussen geboren, en na een hobbelige start maakt hij het goed. Afgelopen maand is ook Maxime bevallen en je mag drie keer raden hoe haar zoontje heet? Juist. Ze heeft dezelfde naam gekozen. Dat was voor mij het kookpunt. Woedend was ik. Ik heb haar geblokkeerd op social media, ben aan het solliciteren voor een nieuwe baan en mijn vriend en ik hebben een bod gedaan op een nieuwe woning. Ik wil haar het liefste nooit meer zien en gewoon genieten van mijn eigen gezinnetje. ”

Columnist Japke Janneke: ‘Ook als je zwanger bent, mag je struggelen met onzekerheden en angst’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme