Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 4 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom vriendinnen die je feliciteren op Instagram geen echte vriendinnen zijn

Famme’s Susan moet iets van het hart, dus ga er maar even voor zitten jongens. Dit is een frustratie die ze maanden heeft opgespaard. Ze heeft het geprobeerd te negeren, het door de vingers te zien, het af te dekken mantel der liefde, maar genoeg is genoeg dus vergeef haar deze verbale diarree, maar het moet er gewoon effe uit.

Naar likes hengelen

We kunnen er lang en kort over lullen maar Instagram is natuurlijk niks meer dan schaamteloze zelfpromotie. Wat prima is. Ik ben heus geen heilige – als ik op een dag wakker word met glorieus haar wil ik dat ook het liefst met de rest van de wereld delen in ruil voor likes. Als ik behoefte heb aan aandacht knal ik er een selfie op – als een junkie op zoek naar methadon. Dat is niet heel sjiek en al helemaal niet nobel, maar laten we wel wezen: niemand deelt een foto waarop je billen fortuinlijk uitkomen om bij te dragen aan een betere wereld. We hoeven er verder ook geen diepe gedachten achter te zoeken: we hengelen naar likes om ons weer wat beter over onszelf te voelen.

Jarige Jet

Alleen soms is die zelfpromotie zó schaamteloos dat ik me er niet overheen kan zetten. Ik heb het hier over een heel specifiek soort Instagram-bericht: de vriendinnen-felicitatie. De vriendinnen-felicitatie is een foto waarop de deler van het bericht in vol ornaat staat te shinen met de jarige Jet in kwestie. ‘Gefeliciteerd knappe vriendin!! Al 13 jaar BFF’s! Love you forever hartje hartje hartje etc.’

Lief, zou de onbedorven ziel denken. Deze bedorven ziel denkt alleen maar: je grijpt de verjaardag van je BFF aan als excuus om een foto te delen waarop je jezelf exorbitant lekker vindt.

Toevallige passant

Je pikt ze er zo uit, want bij dit soort felicitaties speelt de jarige Jet zelden de hoofdrol. In de meeste gevallen is het gewoon iemand die ook op de foto staat. Een toevallige passant. Ik zag het laatst gebeuren bij een niet nader te noemen persoon die zo’n foto deelde in haar Insta Stories én een hele galerij wijdde aan kiekjes van hen samen. Alle foto’s hadden één ding gemeen: de jarige was op geen van allen het stralende middelpunt. Het is altijd lullig om een foto van jullie samen te delen waarop alleen jij knap staat, maar haar er op d’r verjaardag inwrijven dat zij niet de fotogenieke is van jullie twee grenst aan megalomaan zijn.

Onbaatzuchtig

Het is narcisme ten top, maar los daarvan streeft het ook totaal z’n doel voorbij. Zou die jarige vriendin zich nou nog jariger hebben gevoel door die diashow waarop vooral haar bestie goed staat? Is de vriendschap pas legitiem als je haar op Instagram uitgebreid hebt bewierookt met foto’s waarop je wulps tegen haar aan staat gevleid? Zou ze het leuk vinden dat je om te bewijzen hoe way back jullie gaan foto’s met beugelbekkie en +10 kilo hebt opgesnord? Waarom niet een foto van haar alleen als je haar  onbaatzuchtig in het zonnetje wil zetten? En zou ze niet blijer zijn geweest met een fysieke fotocollage of, hoe ouderwets van me, een lief kaartje? Ben ik een zuurpruim? Ja hè? Misschien moet ik maar accepteren dat dit 2018 is en je bent pas echt jarig bent als je hartsvriendin je heeft gefeliciteerd op Instagram.

Er is maar één persoon die dit het best kan demonstreren (zonder dat ik ruzie krijg) en dat is Kim Kardashian. For the record: de jarige John Legend is dus dat bezwete glimhoofd dat links onderin nét op de foto past.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom vriendinnen die je feliciteren op Instagram geen echte vriendinnen zijn
Sluiten