Nienke Magnin
Nienke Magnin Mind 26 mrt 2017

Vriendinnen uit de studententijd: 4 levenslessen uit een studentenhuis (met 17 meisjes)

Zeventien vriendinnen uit de studententijd. 17 meisjes in één monumentaal pand. 17 slaapkamers, 1 kleine keuken, 1 eettafel, 17 stoelen en 1 tv. Famme’s Nienke was tijdens haar studententijd 5 jaar lang één van de meisjes in dat pand en heeft daardoor niet alleen onvergetelijke herinneringen aan haar studententijd, maar ook nog altijd profijt van de lessen die ze toen heeft geleerd.

Die eettafel deed het hem. Niks geen bank om lekker onderuit naar je favoriete soap te kijken, je huisgenoten negerend. Nee, de eettafel was er niet voor niets. Voor samen ontbijten, voor uitgebreid koken, voor ontelbare flessen wijn, voor moeilijke gesprekken, voor verdriet en voor lol. De eettafel hield ons bij elkaar. Gaf ons de gelegenheid elkaar altijd in de ogen te kunnen blijven aankijken, ook al was dat soms best moeilijk. Omdat er echt wel eens ruzie was. Onenigheid. Omdat we met 16 voor Jim waren en 1 voor Jamai bijvoorbeeld.

Niet jezelf zijn was geen optie

En omdat je gewoon niet van 17 meisjes kunt verwachten dat ze het altijd met elkaar eens zijn, dat ze nooit eens verliefd worden op elkaars vriendje of dat ze nooit eens roddelen. Natuurlijk gebeurde dat. Maar een stuk minder vaak dan je zou denken. In zes jaar werden we van huisgenoten, vriendinnen voor het leven. Zussen bijna, omdat je elkaar zo door en door leerde kennen. Omdat niet jezelf zijn geen optie was en omdat volwassen worden voor iedereen nu eenmaal met vallen en opstaan gaat. Ik had 16 paar handen die me hielpen opstaan. Die me lieten huilen van het lachen of lachen van het huilen, die me steunden bij moeilijke beslissingen en die me harder dan hard toejuichten bij elke prestatie van elk formaat.

Levenslessen kwamen zomaar aanwaaien

Naast de bergen gezelligheid en de misschien wel grootste kledingkast ter wereld om een outfit uit te kiezen, zijn er diepere waarden die ik aan de tijd in mijn studentenhuis over heb gehouden. Levenslessen die je normaal gesproken niet zomaar komen aanwaaien en die voor iedereen waardevol zouden kunnen zijn. Hieronder de drie belangrijkste.

1. De wereld draait niet om mij

Ook al weet je dat diep in je hart echt wel, toch is het soms best lastig toe te geven dat andere mensen ook recht van spreken hebben, dat andere mensen misschien wel belangrijkere beslissingen nemen, misschien wel meer bijzondere dingen hebben meegemaakt of misschien wel succesvoller zijn. Jij als individu bent vooral heel belangrijk voor jezelf, voor familie, man en kind, maar op wereldniveau doe je er natuurlijk niet echt toe. Als je dat beseft, dat gevoel toelaat, is het niet alleen opeens een stuk makkelijker open te staan voor anderen en anderen terecht op waarde te schatten, maar ook om los te laten. Word je een veel leuker mens van.

2. Je bent nooit te oud om te leren

‘Ik ben precies goed zoals ik ben en als iemand me anders wil dan heeft ‘ie pech’. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Ik vond mezelf op mijn 18e echt precies goed. Had iemand daar op-en aanmerkingen bij, dan was dat zijn of haar probleem. Geen gekke gedachte misschien, want je bent nu eenmaal wie je bent. Maar wie je bent, ben je geworden met vallen en opstaan. Wanneer ben je dan klaar? Op je 18e, op je 30e, 40e? Wanneer ben je klaar met leren, met minder op jezelf geconcentreerd te zijn of met minder onzeker. Met aardiger, zorgzamer, eerlijker, slimmer of behulpzamer. We zijn nooit af en soms is het echt wel goed om daar eens bij stil te staan. Om adviezen van anderen niet naast je neer te leggen, maar er iets mee te doen.

3. Laat problemen niet te lang sudderen

Ofwel; los ze op. Als je zo intens samenwoont als wij deden, is het lastig verstoppen en elkaar doodzwijgen werkt natuurlijk voor geen meter, zeker niet in een keuken van 12 vierkante meter. Toegeven en vergeven, zo moeilijk is het niet en het klaart echt niet alleen in een studentenhuis de lucht op.

4. Niemand is perfect

Al ben je de mooiste, de slimste, de liefste, de dunste, de sportiefste, de intelligentste, de hipste, de gezondste of simpelweg de beste in alles; je bent niet perfect. Jij niet en je beste vriendin ook niet. En dat is eigenlijk reuze-fijn, want dat betekent niet alleen dat jij ook niet perfect hoeft te zijn, maar bovenal dat al je vriendinnen, ja ook diegene die alles altijd zo uitstekend voor elkaar heeft, jou echt nodig hebben. Voor een beetje op- en aanvulling om het zo maar te noemen. Samen ben je namelijk een stuk sterker dan alleen en laat dat nu precies nog een groot voordeel zijn van mijn 16 huisgenoten tijdens onze studententijd; samen sterk beleefden we één van de meest dierbare tijden van ons leven. Ik had het voor geen goud willen missen.

En dit zijn de negen geboden van een hechte, levenslange vriendschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vriendinnen uit de studententijd: 4 levenslessen uit een studentenhuis (met 17 meisjes)
Sluiten