6 redenen waarom vriendschappen na je veertigste beter worden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F01%2Fbriana-tozour-hkkQbPa49UA-unsplash.jpg)
Het is onvermijdelijk: vriendschappen veranderen. Je hartsvriendin van de basisschool was waarschijnlijk niet je bestie op je zestiende. En die laatste is nu misschien niet eens meer in the picture. Hoe dan ook, de kwaliteit van vriendschappen gaat erop vooruit met de jaren.
Vriendschappen na je veertigste
Je bent gesetteld met je gezin en houdt van je kinderen en partner, maar zou niet weten wat je zonder je vriendinnen zou moeten. Door je drukke bestaan met je werk en gezin voelt tijd met vriendinnen als een luxe waarvan je extreem geniet. Dus áls jullie elkaar zien, zorg je dat het de moeite meer dan waard is. Met minder drama en meer standvastigheid dan in je twintiger jaren, maar met net zoveel lol als in je tienerjaren. Hieronder zes redenen waarom vriendschappen na je veertigste beter zijn:
1. Je verwachtingen zijn minder hoog
Een goede vriendinnendate kan van alles zijn. Waar je vroeger de lat misschien nogal hoog legde – alles móest leuk en geweldig zijn – weet je inmiddels dat dit niet per se een vereiste is. Samen wat boodschappen doen, is niet hetzelfde als uitgebreid gaan dineren, maar als je weet dat je maar een uur samen hebt, dan kom je snel tot de kern. En dan is het nog steeds quality time, ook al is de kwantiteit misschien even wat minder.
2. Tijd is geen vijand meer van vriendschap
Cliché-alert, maar lees vooral door. De beste vrienden zijn diegenen die je gerust weken of zelfs maanden niet kunt spreken, maar dan met ze belt en meteen weer ‘bij’ bent. Zulke vriendschappen zijn goud. Neem ze dus nooit voor lief.
Toen we jonger waren, veranderde ons leven zo snel dat als je maanden geen contact onderhield, het vrij lastig was om de draad gewoon weer ergens op te pakken. Met goede vrienden is het – nu we in de veertig zijn – alsof er totaal geen tijd tussen heeft gezeten als we elkaar een tijdje niet spreken.
3. Er is minder drama
De vriendschappen in mijn studententijd hadden nogal veel hoogte- en dieptepunten vol dramatische plotwendingen, heftige uitbarstingen en rare cliffhangers. Nu ik er zo over nadenk, het leven van mij en mijn vriendinnen had verdomd veel weg van een soap (wel een goeie dan hè).
Ik weet nog dat ik een keer ruzie had met mijn beide (!) BFF’s (is three dan toch a crowd?) en jankend in de trein zat. Mijn medepassagiers moeten minstens gedacht hebben dat er iemand was overleden. Maar nee, het was een ouderwetse vriendinnenruzie, de bitchfight avant la lettre.
In mijn veertiger jaren zijn mijn vriendinnen eerlijk en recht voor z’n raap. We zijn vrienden omdat we dat willen zijn en zeggen wat we bedoelen. No more drama , zou Mary J. Blige zeggen.
LEES OOK: 6 typen vriendschap die iedereen nodig heeft.
4. Je bent meer vergevingsgezind dan vroeger
Als je eenmaal de veertig bent gepasseerd, dan heb je in je leven vast wel dingen gedaan waar je minder trots op bent, ook richting je vrienden (en vice versa natuurlijk). Maar richt je niet op het drama en laat die oude wonden helen.
We hebben allemaal weleens een slechte dag en zeggen soms pijnlijke dingen zonder dat we erbij nadenken. Echte vrienden vergeven elkaar. En met de rest? Daar kun je contact mee houden op Facebook.
5. Het is prima om de minder-intense-vriendschappen te laten doodbloeden
Veel jonge mensen zijn idealistisch over relaties, zowel over romantische als platonische. Als je ouder bent, realiseer je je dat vriendschappen vaak tijds- en locatiegebonden zijn. En dat is prima en goed – er komen dus ook weer nieuwe vrienden! En de vriendinnen die voor altijd blijven zijn geweldig, maar niet iedere vriendschap is levenslang, en het is prima om niet meer met iemand af te spreken die meer energie kost dan dat-ie plezier brengt.
6. Je weet hoe je je telefoon ook kunt gebruiken
Namelijk niet alleen om mee te appen! We groeiden op in een tijd waar het doodnormaal was om uren aan de telefoon te hangen met je vriendinnen. En we weten dat we dat nog steeds kunnen doen! Telefoongesprekken zijn vaak veel waardevoller en bevredigender dan tekstberichtjes vol smiley’s en afkortingen. En het scheelt ook een hoop communicatiestoornissen die je over de app en e-mail sowieso al vaker kunt hebben.
Ik ben superblij met de vrienden die ik nu heb. Sommigen zijn vrienden voor een periode, anderen ‘hebben’ levenslang. Ik ben sowieso een mazzelaar met de kwaliteit van deze vriendschappen. Met sommigen heb ik heftige tijden meegemaakt (zowel positief als negatief) en die hebben we doorstaan en volgens mij wordt het alleen maar beter vanaf hier.
En vind je het nu toch nog lastig om vriendschappen te onderhouden? Dan hier wat tips.
Lees ook:
- Waarom oude vriendschappen van onschatbare waarde zijn
- 7x hoe vriendschappen veranderen als je kinderen hebt