Vriendschappen per skype kunnen net zo dierbaar zijn als lokale vrienden

Nadat Famme’s Muriel terug verhuisde uit het buitenland dacht ze dat de vriendschappen van daar zouden verwateren. Niets is minder waar gebleken. Enter haar unieke wijndialogen met haar vriendinnen op afstand. En haar bijzondere ervaring wordt nu zelfs met onderzoek ondersteund.

Ruim twee jaar lang woonde ik in Zuid-Afrika. Niet heel lang voor iemand die enorm gehecht raakt aan een omgeving en nieuwe mensen. Het was dus even slikken toen ons avontuur vroeger stopte dan we zelf in ons hoofd hadden. Het afscheid met de nieuwe vriendinnen was warm en speciaal, maar ik maakte me toch een beetje druk om het feit dat er straks 13.000 kilometer tussen ons zou zitten. Door een leuk toeval ging ik na korte tijd nog een keer terug voor week en samen met mijn vriendinnen beleefde ik nog een keer hoe bijzonder Kaapstad was met al zijn heerlijke verleidingen. We dineerden in mijn favoriete restaurantjes, wandelden uren de Tafelberg op en reisden af naar Kaapse wijngoederen voor lange lunches. Tijdens deze sessies ontstond het idee voor de wijndialogen. Elkaar live zien zat en zit er namelijk niet meer in. Je reist niet even elf uur en ruim 1.000 euro per ticket naar een land om je vrienden te zien.

Lindeman’s geeft om momenten die je aan het lachen maken. Met de actie #winwhatmakesyousmile geeft Lindeman’s wijnen iedereen de kans prachtige prijzen te winnen, waaronder jouw persoonlijke favoriete moment. Geen twijfel dat ik direct naar Kaapstad zou vliegen om mijn vriendinnen live te zien. Lees onderin verder hoe je mee kunt doen.

Wijndialogen

Tijdens een zonovergoten lunch in Babylonstoren (de meest idyllische plek in de buurt van Stellenbosch) met heerlijke gerechten en bijzondere wijnen praatten we lang over hoe het zou zijn om elkaar te missen. Ik uitte mijn zorgen dat ik bang was dat de vriendschappen zouden verwateren.

Online vriendschappen zijn van dezelfde kwaliteit als offline vriendschappen, aldus onderzoek

Het idee voor de wijndialogen was geboren. Nu spreken we met enige regelmaat online af en Skypen of Facetimen we op een vrijdagavond. Synchroon trekken we een lekker flesje wijn open en de rest gaat vanzelf. Onderzoekster Marjolijn Antheunis promoveerde aan de UvA in Amsterdam en concludeerde wetenschappelijk, net als ik in de praktijk, dat online vriendschappen van dezelfde kwaliteit zijn als offline vriendschappen. Het maakt zelfs niet uit waar je elkaar hebt leren kennen. Ik merk dat het soms zelfs makkelijker is om bepaalde gevoelige onderwerpen te bespreken als je elkaar niet echt ziet.

Lachen en huilen

Vorige week belde ik mijn Noorse vriendin H. die nog in Kaapstad woont. Omdat het bij haar winter is dronk ze een rode Shiraz. Ik trok een Chardonnay open. Het was heerlijk om haar gezicht weer te zien op Facetime en het voelde net zo dichtbij als een één op één live date. We lachten om de gekke dingen die we meegemaakt hebben en ik leidde haar door mijn nieuwe huis. Ze beloofde om komende zomer in Nederland langs te komen. Na het gesprek was ik helemaal in jubelstemming.

Een paar maanden geleden sprak ik een andere vriendin uit de Kaap die het niet makkelijk heeft. Voor we het wisten waren we een uur verder en toen voelde ik wel de afstand omdat ik haar wilde knuffelen toen de tranen over haar wangen stroomden door haar persoonlijke situatie. Als ik de #winwhatmakesyousmile actie niet win ga ik toch maar snel kijken of ik toch weer eens een keer kan afreizen naar de plek en vriendschappen die ik in mijn hart gesloten heb.

WINNEN
Lindeman’s geeft jouw persoonlijke smile moment weg met een waarde van € 1.300. Te denken valt aan een reis met of naar je liefste vriendinnen of een ouderwets stellenweekend zonder de kids. Maar het mag ook een parachutesprong zijn, hoor. Wij doen niet moeilijk.

Meedoen is simpel. Ga naar Lindeman’s Facebook pagina en geef in maximaal 10 woorden aan ‘What makes you smile’, gebruik de #winwhatmakesyousmile en eventueel een beeld. Onder de leukste inzendingen worden maar liefst 15 hoofdprijzen verloot of een van de vele andere te gekke prijzen.

In samenwerking met Lindeman's

Reageer op artikel:
Vriendschappen per skype kunnen net zo dierbaar zijn als lokale vrienden
Sluiten