Melissa Eissens
Melissa Eissens Gezondheid 22 nov 2017

Oude vriendschappen sterk houden kan dementie tegengaan

Goede vriendschappen maken ons gelukkiger. Al helemaal nu onderzoek uitwijst dat het heel goed is om een specifieke gezondheidsreden. Vriendschappen sterk houden zorgt er namelijk voor dat je minder snel ziektes als Alzheimer en dementie ontwikkelt.

Onderzoek zegt al jaren dat het hebben van een goede vriendenkring een positieve werking heeft op de gezondheid. Uit een nieuw onderzoek van de Northwestern University in Illinois, blijkt nu dat het onderhouden van vriendschappen naarmate we ouder worden zelfs goed zou zijn voor het tegen gaan van neurodegeneratieve ziekten, zoals dementie. Vriendschappen houden de hersenen jong.

Effecten van veroudering vertragen

De onderzoekers vergeleken de psychologische factoren van mensen van 80 jaar en ouder met mensen in de leeftijd van 50 en 60 jaar. Ze kwamen erachter dat de personen in de oudste leeftijdscategorie die goede vriendschappen onderhielden, meer kans hadden op hersenen die net zo goed werkten als een dertigjarige of jonger. Het behouden van een fijne groep vrienden zou cruciaal kunnen zijn om de cognitieve effecten van veroudering te vertragen.

Vriendschappen zijn een gezonde keuze

Onderzoekster Emily Rogalski zegt hierover:

‘Het hoeft natuurlijk niet elke dag feest te zijn, maar deze studie ondersteunt de theorie dat het behouden van sterke sociale netwerken lijkt te worden gekoppeld aan tragere cognitieve achteruitgang. Het is niet zo dat als je een sterk sociaal netwerk hebt je nooit de ziekte van Alzheimer kunt krijgen, overigens.

Maar er is een lijst met gezonde keuzes die je kunt maken, net zoals het eten van een bepaald dieet en niet roken. Het onderhouden van sterke sociale netwerken kunnen een belangrijke toevoeging zijn voor die lijst. Geen van deze dingen garanderen dat je gevrijwaard blijft van deze ziektes, maar het heeft zeker een effect,
aldus Rogalski.

Stap voor de toekomst

Momenteel is er helaas nog geen medicijn tegen dementie, maar het onderzoeksteam hoopt dat dit een goede stap is in het begrijpen van welke factoren er meespelen in het behouden van cognitieve vaardigheden.

Geef ouderen meer aandacht

Uit eerdere studies bleek dat mensen met dementie vaak minder sociale dingen ondernemen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ook ouderen, ondanks gezondheidsproblemen, hun relaties onderhouden.

Wij kunnen ze daar natuurlijk mee helpen. Ga wat vaker op de koffie bij je moeder en spreek die aardige buurman nog wat vaker aan. Niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook voor die van anderen.

En vergeet vooral niet om je vriendschappen van weleer te onderhouden en veel te blijven praten over vroeger, nu en de toekomst, zodat jullie samen fit en gezond oud hopen te worden.

LEES OOK: Hoe je als volwassene nieuwe vrienden maakt (zonder dat mensen je raar vinden)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NetDoctor

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Oude vriendschappen sterk houden kan dementie tegengaan
Sluiten