5x vroege tekenen dat je baby intelligent is
Als jij een slim kind hebt, zul je dat al vroeg merken. De meeste IQ-testen zijn echter niet geschikt voor baby’s. Toch zijn er gelukkig tal van andere tekenen waaraan je kunt zien of jouw baby daadwerkelijk zo intelligent is als jij denkt (of dat je toch een tikkeltje bevooroordeeld bent als trotse moeder?).
Iedere ouder gelooft in de capaciteiten van zijn of haar kind, maar sommige ouders kijken wel door een erg rooskleurige bril. Om te ontdekken of jouw kind daadwerkelijk zo intelligent is als je denkt, kun je op deze tekenen letten. Dit zijn namelijk vroege signalen die erop wijzen dat je baby slim is.
Tekenen van een intelligente baby
De intelligentie van je kind wordt meestal pas gemeten wanneer hij naar de basisschool gaat. Rond de leeftijd van vier tot zes jaar worden er door allerlei testjes vastgesteld wat de intelligentie van kinderen is. Er wordt dan gelet op de cognitieve vaardigheden zoals bijvoorbeeld hun verbale vaardigheden en probleemoplossend vermogen. Toch zijn er al tekenen vóór hun vierde levensjaar waaraan je kunt merken dat je een slim kind hebt.
Uitzonderlijke communicatieve vaardigheden
De gemiddelde baby maakt allerlei geluiden. Van schattig gekraai, vrolijk gegiechel tot aan hard gekrijs. De meeste baby’s beginnen tussen de vier en vijf maanden oud te brabbelen. De eerste echte woordjes beginnen echter pas rond hun eerste verjaardag en rond achttien maanden zullen ze hun eerste zinnetjes maken.
Kan jouw baby al voor zijn of haar 14e maand zinnetjes maken? Dan is dat een vroeg teken dat jouw baby intelligent is. Sommige baby’s reageren ook al vroeg op jou; ze geven bijvoorbeeld antwoord als je vraagt of zijn ontbijtje lekker is.
Intense emoties
Intelligente baby’s zullen hun emoties ook heel intens ervaren. Zowel positieve als negatieve gevoelens zullen zij diep voelen. Wanneer ze blij zijn, zullen ze intense vreugde ervaren, maar als ze verdrietig zijn, zullen de tranen rijkelijk stromen. Daarnaast zullen ze de emoties van anderen ook goed aanvoelen. Als jij of jouw partner bijvoorbeeld gestrest door het huis loopt, zullen ze dat precies oppikken.
Snelle ontwikkeling
Als jouw baby erg vlotjes in zijn ontwikkeling, is dat een duidelijk teken van intelligentie. Kan jouw baby met vier maanden al zonder hulp rechtop zitten? Of begon jouw baby met zwaaien of dingen vasthouden voordat hij zes maanden oud was? Begon hij met kruipen voor hij zes maanden was? En toonde hij interesse in andere baby’s voordat hij tien maanden oud was? Als jij deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, is er een grote kans dat jij een slimme baby hebt.
Hoog geboortegewicht
De meeste baby’s die geboren worden na negen maanden zwangerschap wegen 3500 gram (tussen de 2500 en 4500 gram). Daarbij wegen meisjes gemiddeld iets minder dan jongens bij de geboorte. Ook weegt je tweede baby bij de geboorte vaak gemiddeld 200 gram meer dan je eerste kind.
Wanneer je baby een zwaarder is dan gemiddeld, kan dat een teken is dat hij intelligent is. Verschillende onderzoeken over pasgeboren baby’s hebben aangetoond dat baby’s met een hoger geboortegewicht vaak een iets hogere IQ hebben. Dit kan komen doordat zwaardere baby’s beter zijn gevoed zijn dan lichtere baby’s.
Minder slaap
Is jouw kleintje een echte nachtbraker? Dan mag je, naast de vermoeidheid die je ongetwijfeld voelt, ook trots zijn. Korte dutjes gedurende de dag en vaak wakker worden ‘s nachts zijn namelijk tekenen dat je baby intelligent is. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk. De professor die het onderzoek leidde, voegt daar een belangrijke side note aan toe: “Het idee dat baby’s ononderbroken moeten slapen is een moderne gedachte. Evolutionair gezien is dat helemaal niet natuurlijk; het is juist normaal dat ze vaak wakker worden.”
Intelligentie aanmoedigen
Deze bovengenoemde tekenen kunnen vroege signalen zijn van een hoge intelligentie bij baby’s. Ook als jouw kind geen van deze tekenen vertoont, hoeft dat niets te betekenen. Bij Famme geloven we vooral dat we de natuur zijn werk moeten laten doen. Ieder kind zal zich op zijn eigen manier en tempo ontwikkelen.
We geloven er echter wel in dat je je kind kan aanmoedigen om zijn cognitieve vermogen te ontwikkelen. Dat kun je al doen door je baby voor te lezen en veel tegen hem te praten. Ten slotte is het belangrijk dat je je kind leert om zelfvertrouwen mee te geven. In dit artikel gaan we in op tips hoe je het zelfvertrouwen in je kind kan versterken. Laat zien dat jij in je kind gelooft; dan komt de rest vanzelf.