Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 16 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Negen vroege tekenen die kunnen wijzen op een zwangerschap

Heb je het idee dat je in verwachting bent? Dan kun je dat – naast het doen van een zwangerschapstest – ook herkennen aan deze negen vroege tekenen.

Want zelfs al in de eerste weken van je zwangerschap kun je last hebben van kwaaltjes.

Tien vroege tekenen die kunnen wijzen op een zwangerschap

1. Gevoelige borsten

Wist je dat je al in de tweede week van je zwangerschap gevoelige borsten kan hebben? Je maakt in de eerste weken namelijk al heel veel oestrogeen aan en dat zorgt ervoor dat de klieren in je borsten gaan groeien.

2. Buikkramp en rugpijn

Zo ongeveer dertig procent van de vrouwen heeft in het begin stadium van haar zwangerschap last van krampjes. Dat komt omdat de baarmoeder langzaam uitrekt om zich voor te bereiden op de enorme verandering en groei van je lichaam. Daardoor kun je overigens niet alleen buikkrampen hebben, maar ook rugpijn.

3. Innestelingsbloeding

Het kan zijn dat je in het begin van je zwangerschap wat bloedverlies hebt, omdat de bevruchte eicel zich aan het innestelen is in de baarmoeder. Ze noemen dat daarom ook wel innestelingsbloeding. Veel vrouwen verwarren het met een menstruatie, maar innestelingsbloeding is over het algemeen wat lichter en vaak roze (in plaats van rood) van kleur.

Mocht je al verder in je zwangerschap zitten en toch bloedverlies hebben, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

4. Vermoeidheid

Je lijf ondergaat tijdens je zwangerschap natuurlijk een hele verandering en dus kan het goed zijn dat je ontzettend moe bent. Zo pompt je hart bijvoorbeeld sneller omdat er extra zuurstof aan de baarmoeder wordt afgegeven.

5. Donkere tepels

Ook donkere tepels kunnen wijzen op een zwangerschap. De hormonen die door je lijf gieren zijn namelijk van invloed op de cellen in je tepels, die op hun beurt weer zorgen voor de kleursoort van je tepels. Vrouwen met een donkere huidskleur zullen deze verandering pas vele later merken. Bij zo’n tien weken zwangerschap.

6. Misselijkheid

Hoewel misselijkheid bij zo’n 85 procent van de zwangere vrouwen niet een van de eerste tekenen van een zwangerschap is, kan het toch zo zijn dat je er al last van hebt. Je lichaam maakt door de baby in je buik namelijk het hCG-hormoon aan wat ervoor zorgt dat je misselijk bent.

7. Opgeblazen gevoel

Krijg je je broek lastig dicht? Dan kan het zomaar zijn dat je al een flink opgeblazen gevoel hebt. Tijdens je zwangerschap zorgen de hoeveelheid hormonen ervoor dat je spijsvertering vertraagt en je last krijgt van obstipatie en een opgeblazen gevoel.

8. Veel plassen

Al in het begin van je zwangerschap wordt de bloedstroom naar je nieren verhoogd, waardoor je veel meer moet plassen dan normaal. Het is van belang dat je wel voldoende blijft drinken, ook al zit je om de haverklap op het toilet.

9. Hoofdpijn

Het kan ook goed zijn dat je last hebt van hoofdpijn, vooral spanningshoofdpijn. Dat speelt vooral op wanneer je te weinig drinkt of bloedarmoede hebt. Het is dus goed om hier alert op te zijn.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Negen vroege tekenen die kunnen wijzen op een zwangerschap
Sluiten