Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Mind 23 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Was je vroeger verlegen? Daarom ben je nu een geweldige volwassene

Ik was vroeger verlegen, en niet zo’n beetje ook. Ik vond het eng om met mensen te praten die ik niet kende, ik vond het eng om nieuwe dingen te doen en ik had altijd heimwee. Maar van dat verlegen en bange meisje is weinig over. Als je vroeger verlegen was, kan dat je juist veel hebben gebracht en je een geweldige volwassene maken.

Naarmate de jaren verstrijken, leer je om te gaan met je verlegenheid en groei je eroverheen. Maar je houdt er tegelijkertijd een aantal mooie eigenschappen aan over, lezen we op The Every Girl.

Je waardeert je zelfvertrouwen meer

Waar het voor anderen doodnormaal was om met Jan en alleman een praatje aan te knopen, was dit voor jou een helse taak.

Misschien vind je het nog altijd een beetje lastig om in het middelpunt van de aandacht te staan, maar je waardeert je vaardigheden om met zo’n situatie om te gaan meer. Je weet immers hoe moeilijk of eng je het eerst vond en je mag trots zijn op je groei.

Je kan goed luisteren

Als je het lastig vond om het hoogste woord te voeren, was je waarschijnlijk de persoon die veel luisterde. Zonder dat je het zelf doorhad, heb je een geweldige vaardigheid ontwikkelt.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je zelf je zegje kunt doen en niet alsmaar anderen aan het woord laat, maar luisteren is een belangrijke kwaliteit.

Vrienden en collega’s vinden het vaak fijn als iemand aandacht luistert naar wat ze te zeggen hebben en weten dat ze daarvoor bij jou terecht kunnen.

Je kan goed alleen zijn

Of je nu verhuist naar een nieuwe stad, alleen op reis moet voor werk of als je partner op vakantie is en je het rijk alleen hebt, er zijn altijd wel situaties te bedenken waarin je alleen bent.

Als je vroeger een verlegen kind was, betekent dat misschien dat je vaker alleen was en moest genieten van je eigen gezelschap.

Jij kan als geen ander je vrije tijd opvullen door met jezelf de stad in te gaan, te genieten van een goed boek of in je uppie een hapje te eten bij een restaurant. No company needed. En dat maakt dat je onafhankelijk bent en makkelijk zelf je leven in kan richten.

Wil je naar een concert en hebben je vriendinnen geen tijd? Geen probleem, dan ga je toch lekker alleen. Als je vroeger verlagen was, maakt dat dat je nu makkelijker kiest wat jíj wilt in het leven zonder dat van anderen af te laten hangen.

Je waardeert je vriendschappen

Als verlegen kind had je misschien niet de meeste vriendschappen. Nu zegt de kwantiteit van je vriendschappen sowieso niks over je geluksniveau, maar het feit dat je weinig vriendschappen had zorgt er wel voor dat je de vriendschappen die je hebt extra waardeert.

Je weet dat je kan groeien als mens

Als je vroeger verlegen was, weet je hoe vervelend het was dat dat je wellicht tegenhield in sommige situaties. Nu je meer zelfvertrouwen hebt gekregen en dit obstakel in je leven hebt ‘overwonnen’, weet je ook dat je kan groeien als mens.

En als je over je verlegenheid heen kan komen, betekent dat ook dat je andere obstakels in je leven aankan. Je hebt een groei-mindset ontwikkelt, wat enorm waardevol is in het leven.

Ook lezen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Was je vroeger verlegen? Daarom ben je nu een geweldige volwassene
Sluiten